Posta-, táv- és hírközléstörténeti emlékülés Szentesen

Szentes, 2019. november 23. – A szentesi TV-torony üzembe helyezésének 60., valamint a szentesi „Postapalota” átadásának 30. évfordulója alkalmából közös emlékülést rendezett a HTE, a DAPTA, a PSZE és a Csongrád megyei Mérnöki Kamara.

Az emlékülés első része Szentes 1. sz. posta épületében zajlott. A közel 60 résztvevőt Kerekes László, a HTE szegedi csoportjának vezetője és Illin József, a PSZE Dél-alföldi Területi Szervezetének elnöke köszöntötte.

„30 éves a szentesi Postapalota” címmel Verók István ny. postavezető idézte fel a szentesi posta történetét az első postamesterség 1787-ben történt megnyitástól a jelenlegi postaépület felépüléséig, 1989 októberi üzembehelyezéséig, valamint a posta és a távközlés 1990-ben történt szétválásáig. A jelenkori posta történetének ismertetését Borsos Ibolya, a posta jelenlegi vezetője folytatta, aki az elmúlt két évtized technológiai és funkcionális változásait mutatta be.

„A szentesi távközlés elmúlt 30 éve” címmel Labát Pál László távközlési szakember tartott előadást az eltelt évtizedek hihetetlen ütemű távközléstechnikai és technológiai fejlődéséről, amit személyesen élt át a szentesi Postapalota távközlési szárnyában, ahol napjainkban már egyedül csak ő dolgozik.

„Hírközlési emlékek Szentesen és Sepsiszentgyörgyön” című előadásában Tóth László, a DAPTA kuratóriumának elnöke felidézte, miként jött létre és hogyan fejlődik a mai napig a szentesi Postapalota emeletén található postatörténeti gyűjtemény és állandó kiállítás. Beszélt arról is, hogy intenzív munkakapcsolat alakult a DAPTA és a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Hírközlési Kismúzeum, illetve a Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület között.

Szünetet követően a 60 éve, 1959 decemberére felépült szentesi regionális TV-állomás nyugalmazott vezetői és vezető munkatársai idézték fel kötetlen formában személyes emlékeiket, melyeket a műsorszóró állomáson végzett munkájuk során éltek át.

„175 éve született Puskás Tivadar. Kiknek állítottunk szobrot?” címmel Dr. Horváth László tartott képekkel, adatokkal bőven illusztrált előadást Puskás Tivadarról.

A résztvevők ezután megtekintették a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány szentesi állandó kiállítását. Azt követően a TV-toronynál folytatódott a rendezvény. A TV-adó és szervizközpont történetéről Szabadkai Imre központvezető tartott tájékoztatót, majd pedig bemutatta a résztvevőknek az adóállomás géptermét.