Négy kiállítótermünk képeket tartalmazó szalagfüggönyökkel gazdagodott

Szentes, 2024. május 30.

Szentesi állandó kiállításunk hat terméből négynek az ablakain speciális szalagfüggönyökre cseréltük a közel 35 éves régi árnyékolókat a mai napon. Az új függönyökre posta- és távközléstörténethez kapcsolódó képeket nyomattunk. Az árnyékolók így nem csak esztétikusabbak lettek, hanem tartalmilag jól kiegészítik a kiállítást, mivel a rájuk nyomtatott képek az adott teremben megtekintehtő postai-távközlési témakörökhöz és tárgyakhoz kapcsolódnak, és hozzájárulnak a látogatói élmény fokozásához is. A függönycsere esztétikusabbá és komplexebbé tette kiállításunk érintett termeit.

A képeket alapítványunk, valamint a Postamúzeum és a Bélyegmúzeum gyűjteményéből, továbbá a Fortepan.hu archívumából válogattuk. Külön köszönjük a Postamúzeum kép- és fotótárát gondozó Hajdú József közvetlen szakmai segítségét.

A szalagfüggönyök gyártását és felszerelését a gyulai székhelyű Color in Press Kft. szervezte. A gyártás és szerelés költségeit a Magyar Posta Zrt., a NEA Bethlen Gábor Vagyonkezelő Zrt. és Illin József támogatásával tudtuk előteremteni. A támogatásokat ezúton is köszönjük!

 

Képek a szalagfüggönnyel felszerelt termekről

1. DÉL-ALFÖLDI POSTATÖRTÉNETI EMLÉKSZOBA

Bal oldali szalagfüggöny: Falusi kisposta (Almáskamarás), Lovas kézbesítő (Kecskemét külterület), Támpontos kézbesítés (Kunszentmiklós)

Jobb oldali szalagfüggöny: Szegedi Postaigazgatóság épülete

 

2. BÉLYEG- ÉS KÉPESLAPTÖRTÉNETI TEREM

Bal oldali szalagfüggöny: Fotó Kass János grafikusművészről és válogatás az általa tervezett bélyegekből

Jobb oldali szalagfüggöny: „Üdvözlet Békés-Csabáról” feliratú képeslap, 1900-as évek elejéről származó képeslap, 1866-ban Öcsödön feladott levél

 

3. TÁVKÖZLÉS-, TV- ÉS RÁDIÓTÖRTÉNETI TEREM

Bal oldali szalagfüggöny: Távbeszélőközpont és kezelők Gyulán (felül), TGX-kezelő (alul)

Jobb oldali szalagfüggöny: Család Tavasz típusú tévékészülékkel (1960-as évek eleje)

 

4. POSTÁS SPORTRELIKVIÁK ÉS KÜLKAPCSOLATOK SZOBÁJA

Képek a szalagfüggönyön: Szentes posta régi épülete (képeslap 1918), Szentesi posta altisztek Vándor Manó postafőnökkel és feleségével (1933-1935 között)