Város- és postatörténeti nap Újkígyóson

Újkígyós, 2014. április 26. – Emléktábla-avatást, postatörténeti megemlékezést és kiállítást rendeztek Újkígyóson, a település alapításának 200. évfordulója jegyében.

A város határában, az egykori országos postaút mentén felújítottak és emléktáblával jelöltek meg egy még meglévő, 1868 után felállított kilométerkövet, a művelődési házban pedig postatörténeti kiállítás nyílt.

Újkígyóst 200 éve, 1814-ben alapította száz dohánykertész család Wenkheim báró birtokán, az egykori Szeged-Nagyvárad közti országút mentén. Az országút postaútként is szolgált. Pontosan ott haladt át a településen, ahol napjainkban az Öreg utca található.

Az 1750-es évektől 1868-ig az utak hosszának mértékegysége Mária Terézia rendeletére a „postai mérföld” volt, ami ma 7,6 km távolságot jelent. 1868 után tért át az ország a kilométerre. Az országos jelentőségű utak mentén kilométerköveket helyeztek el. Egy ilyen kilométerkő található Újkígyós mellett. Ezt újították fel most a helybeliek, mellé emléktáblát helyeztek, rajta az út és a jelzőkő történetének ismertetése olvasható.

Frontó Pál zenész hagyományos postakürtön előadott zeneszáma nyitotta meg az emlékpont avatását. Köszöntőt mondott Szebellédi Zoltán, Újkígyós polgármestere, Illin József megyei postavezető és Szelekovszky László természetvédelmi szakember. A kilométerkő mellé tölgyfát ültettek, annak emlékére, hogy egykor kocsányos tölgyfasor szegélyezte ezt az utat. Tervezik, hogy Újkígyós születésének 200. évfordulója alkalmából 2014 őszén 200 tölgyfát ültetnek az út két oldalára.

Az újkígyósi közlekedés- és postatörténeti emlékpont

Postatörténeti kiállítás a művelődési házban

A kiállítás megnyitó ünnepsége

A megnyitón nagyszámú érdeklődő jelenlétében Szebellédi Zoltán polgármester, Rácz Tamásné, a Magyar Posta Zrt. Kelet-Magyarországi Igazgatóságának igazgatója és Illin József megyei postavezető köszöntője hangzott el. Újkígyósi diákok verssel, a népdalkör tagjai énekkel színesítették az eseményt. A kiállítást Lovászi József, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány titkára mutatta be a közönségnek.

Cikk a helyi újságban

Ujkigyosi-ertesito-1 Ujkigyosi-ertesito-2