Sepsiszentgyörgyi partnereink látogatása

Szentes-Szeged-Budapest, 2019. szeptember 6-9. – Múzeumszakmai tapasztalatcserét folytattunk a sepsiszentgyörgyi székhelyű Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület és a Puskás Tivadar Hírközlési Kismúzeum vezetőivel.

Idén május 31 – június 2. között alapítványunk delegációja járt múzeumi tapasztalatcsere-látogatás keretében Sepsiszentgyörgyön. (Erről szóló tudósításunk itt tekinthető meg.)

Most pedig sepsiszentgyörgyi partnereink látogattak el hozzánk. Vendégünk volt Tóth-Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, a Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület elnöke, Csáky Ernő mérnök-ezredes, az Egyesület alelnöke, a Puskás Tivadar Hírközlési Kismúzeum alapító vezetője, valamint Zsigmond Imre, a Kismúzeum műszaki szakértője, akik Szentes város vezetésének meghívására, a sepsiszentgyörgyi delegáció tagjaként érkeztek szeptember 6-án Szentesre.

Partnereink a szentesi testvérvárosi programokon is részt vettek, de időt szakítottak rá, hogy folytassuk a tavasszal Sepsiszentgyörgyön megkezdett többoldalú tapasztalatcserét a posta, a távközlés, a hírközlés és az informatika történetének múzeumi bemutatásáról.

A múzeumszakmai programban részt vettek a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány (DAPTA) kuratóriumának vezetői és szakmai segítői, továbbá a szegedi székhelyű Informatika Történeti Múzeum Alapítvány (ITMA) és a budapesti Postamúzeum képviselői is.

Szeptember 7-én Szentesen szerveztünk vendégeink számára múzeumlátogatást és tapasztalatcserét, 8-án Szegeden, 9-én pedig Budapesten jártak múzeumi tapasztalatok gyűjtése céljából.

2019. szeptember 7. szombat, Szentes

Ezen a napon délelőtt a DAPTA kiállításait tekintette meg a teljes, 5 fős sepsiszentgyörgyi delegáció, amelyhez csatlakozott Szentes város finn testvér-települése, Kaarina 9 fős csoportja is. A vendégeknek Tóth László kuratóriumi elnök mutatta be a kiállítóhely létrejöttét. A tájékoztatót követően érdeklődve tekintették meg a gyűjteményt.

Ez alkalomból szűkebb körű múzeumszakmai beszélgetésre és tapasztalatcserére is sor került, amin sepsiszentgyörgyi partnereink mellett részt vett a budapesti Postamúzeum igazgatóhelyettese, Urbán Gyöngyi, a szegedi Informatika Történeti Múzeum részéről dr. Bohus Mihály, alapítványunkat  pedig Tóth László kuratóriumi elnök és Verók István kiállításvezető képviselte.

Délután a Szentes városi Koszta József Múzeum kiállítóhelyeit látogatták meg sepsiszentgyörgyi partnereink. A múzeumban „Szojuz-36: Első magyar az űrben” címmel időszaki kiállítást láttunk Farkas Bertalan munkásságáról. A Péter Pál Polgárházban Péter Pál Ottokár orvos és családja életkörülményeit bemutató polgári lakás berendezését láthattuk, majd a felújított Fridrich Fényírda fotótörténeti kiállítóhelyét néztük meg. Vendégeink este a lecsófesztivál programján vettek részt.

 

2019. szeptember 8. vasárnap, Szeged

Vendégeink a vasárnapot Szegeden töltötték. Délelőtt dr. Bohus Mihály gyűjteményvezető szakavatott kalauzolásával a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában „A jövő múltja. Neumanntól az Internetig” című informatika-történeti kiállítást tekintették meg. Ezt követően dr. Lovászi József idegenvezetésével rövid sétát tettek Szeged belvárosában.

Ebéd után az Informatika Történeti Múzeum raktárbázisát járták végig az öthalmi volt szovjet laktanya egyik épületében, ahol négy teljes emeletet töltenek meg az ország minden részéből származó régi informatikai, számítástechnikai eszközök.

Ugyanitt a késő délutáni órákban a vendégek és a vendéglátók közösen összegezték a két nap tapasztalatait, és megbeszélték, hogy miként folytatják az idén megkezdett szakmai együttműködést. Végül dr. Bohus Mihály néhány muzeális jellegű hírközlési és informatikai tárgyat és eszközt adott vendégeinknek tartós kölcsönszerződés keretében a sepsiszentgyörgyi hírközlési múzeum kiállításához.

2019. szeptember 9. hétfő, Budapest

Hétfőn a Postamúzeum meghívására Budapestre utazott a sepsiszentgyörgyi hírközlési múzeumi delegáció. Oláh Tünde, a Postakürt Alapítvány ügyvezetője fogadta a vendégeket. A Benczúr Ház Barna termében került sor értékes tapasztalatcserére, melyen a Postamúzeum részéről részt vett Kisfaludi Júlia múzeumigazgató, valamint Urbán Gyöngyi igazgatóhelyettes, Kozmáné Grünwald Éva, Hajdú József és Jakab László muzeológusok. Alapítványunk részéről jelen volt Juhászné Pálnok Lenke, Meggyesi Józsefné, Verók István és Labát Pál László. A szegedi Informatika Történeti Múzeum Alapítványt dr. Bohus Mihály képviselte.

Az eszmecserét követően a csoport megtekintette a Postamúzeum állandó kiállítását és a Puskás Tivadar születésének 175. évfordulója alkalmából a Postamúzeum által rendezett, „A rendíthetetlen vállalkozó” című időszaki kiállítást.

A postamúzeumi találkozó résztvevői délután a Honvéd Kulturális Központ Stefánia Palotában vettek részt a Magyar Honvédség Budapesti Nyugállományúak klubjának „Puskás 175” című tényfeltáró kiállításán, melyet Soós Tamás nyugállományú alezredes, a Híradó Tagozat elnöke nyitott meg.