Rólunk írták – Parányi papírcsodák a gyulai postán

Gyulai Hírlap, 2008. december 16.  – Tudósítás a gyulai lapban Kass János bélyegkiállításának megnyitásáról.

Gyula – Parányi papírcsodák a gyulai postán

2008. dec. 16., kedd, 12.03.08 CET

Kass János grafikusművész alkotásaiból, bélyegterveiből és a belőlük elkészült postabélyegekből nyílt kiállítás.

Kass János grafikusművész alkotásaiból, bélyegterveiből és a belőlük elkészült postabélyegekből nyílt kiállítás A bélyegek beszélnek, karácsonyról, mesékről… címmel a Gyulai Postagalériában december 8-án.  – Különleges öröm, ha saját házunk tájékáról érkező vagy ahhoz kapcsolódó kiállítás talál otthonra galériánkban. Postabélyeg. Mi is állhatna hozzánk ennél közelebb? És ezek a bélyegek, ahogy a kiállítás címe is mondja, beszélnek – emelte ki a tárlat egyediségét Németh Mária, a Gyulai Posta vezetője. Ugyanakkor megköszönte TóthLászlónak, a Magyar Posta Szegedi Igazgatósága nyugalmazott vezetőjének a tárlat létrejöttét és Veres István fotográfusnak, a Postagaléria kezelőjének, hogy több mint 10 éve kiállításoknak is helyet ad a gyulai posta épülete.

Szabó Árpád alpolgármester megnyitó beszédében Kass János grafikusművész munkásságát ismertette. Az alpolgármester maga is hosszú éveken át gyűjtötte a bélyegeket, s elmondta, ma is figyelemmel kíséri az újabb és újabb bélyegek megjelenését. – Szépek és reprezentatívak a magyar bélyegek. Nemzeti kincseink, történelmünk, kultúránk, sportolóink, állataink, növényeink mutatkoznak meg rajtuk. Mindezt Kass János művészetének is köszönhetjük.

Kass János 1927-ben született Szegeden. 1949-ben az Iparművészeti Főiskolán, 1951-ben pedig a Képzőművészeti Főiskolán végzett. 1968-tól az Iparművészeti Főiskola tanára. Grafikái, illusztrációi, bélyegei számos hazai és nemzetközi díjjal elismertek. Több száz könyv, közöttük tankönyvek illusztrációi kötődnek nevéhez, egyedi, különleges szépségű alkotásait, művészetének páratlan gazdagságát felvonultatva. 1985-től a szegedi Kass János Galéria állandó tárlatán csodálhatók meg munkái.

 – Kass János túl azon, hogy festő- és grafikusművész, igazi polihisztor. Polihisztor, mert ugyanúgy otthonosan mozog a kerámiaművészetben, mint a festészetben, és kiváló dolgokat alkotott a könyvművészet terén is. A művészet bármely ágában nagyon magas színvonalon teljesít. A Magyar Posta számára ezért öröm, hogy azok közé az emberek közé sorolhatjuk, akik vállalták a bélyegtervezés csöppet sem könnyű feladatát – Csegezi Tamásné, a Magyar Posta Zrt. filatéliai igazgatója a művész és a postabélyeg kivételes kapcsolatáról beszélt a kiállítás megnyitóján. –  Kass János 1973 óta tervez a Magyar Posta számára bélyeget. A Gutenberg-évfordulóra tervezett postabélyeg volt az első lépés azon az úton, melyet 35 év tervezői munkája, 50 feldolgozott téma és 88 megjelent postabélyeg fémjelez. Természetesen a 88 bélyeg nem ugyanennyi tervet jelent, hiszen egy pályázatra egy alkotó sokszor 5–10 tervet is bemutat. Óriási anyag, több száz bélyeggrafika található meg a magyar Bélyegmúzeum gyűjteményében, melyeket Kass János készített.

Ebben a kiállításban az életművével ismerkedhetnek meg a látogatók, és végignézhetik a teljes Nemzetközi Gyermekév bélyegsorozatot, melyet 1979-ben adott ki a Magyar Posta. Ezt a bélyegsorozatot, kis változtatással, a Marshall-szigetek postája is kibocsátotta. Érdekes, érdemes felfedezni a különbségeket. Két hét múlva pedig az orvostudomány úttörőiről készített teljes sorozat kerül kiállításra a Postagalériában. Ez volt az a téma, melyet a grafikusművész maga ajánlott a posta számára. Volt egy rézkarc-sorozata, ezt próbáltuk meg bélyegre vinni. Rendkívül nehéz volt a feladat, hiszen ezek kész művek voltak, és rézkarcokat az akkori lehetőségeinkkel, ofszettechnikával, változtatás nélkül átvinni, azokból csodás bélyegeket megjelentetni majdnem egyenlő volt a lehetetlen vállalkozással. Az elkészült bélyeg 1988-ban, egy évvel a megjelenését követően, a 38. Párizsi Őszi Szalon Európai Filatéliai Művészeti Nagydíját kapta meg. Óriási volt a siker. Néhány év múlva a folytatásban Lengyel György segítségével acélba metszettük a rézkarcokat, így a műfajhoz is hűségesebben tudta visszaadni a terveket a kész bélyeg. Igazán különleges lett, ötvözte a rézkarc alapú feldolgozás melegebb tónusait az acél hűvösével.

Munkásságának csúcsa a portrékészítés, ezekben a parányi méretekben csodás portrékat alkotott, Berzsenyitől Vajda Jánoson át Széchenyiig. Felülmúlhatatlanná teszi képeit, hogy mielőtt ceruzát venne kezébe, megismeri azt az embert, akiről majd portrét készít. Nemcsak vonásait, szellemiségét is belerajzolja a portréba, ettől válik egyedivé az alkotás.

Kass János alkotásainak olyan a vonalvezetése, ahogyan mi írunk. Annyira könnyeden rajzol, oly virtuálisan készíti a grafikákat, hogy csak a csodálat szavaival lehet minősíteni. A művész azt mondja, hogy életében, és az általa birtokolt műfajok közül is, a bélyeg a szerelem. Látszik alkotásain, hogy mindent belead a parányi papírcsodákba. Teszi ezt azért, mert hitvallása, hogy a bélyeg üzenetet visz egy országról. A postabélyeg egy ország névjegye, hírvivőnk a világba. S vajon meddig lesz még postabélyeg? A mai embernek szüksége van-e még bélyegre? A válasz igen. Még nagyon sokáig lesz, hiszen a világ postaigazgatásai már évtizedek óta nélkülözhetnék, mégis őrzik, mert a bélyeg a nemzeti identitás kifejezésének eszköze.

Hírforrás: Gyulai HírlapSzávai Krisztina

Megjelent: http://bekesmegye.mconet.biz/gyula/gyula_paranyi_papircsodak_a_gyulai_postan_1600_444814.html