Rólunk írták – Bélyegkiállítás a postán

Szentesi Élet, 2008. jan. 18. – Cikk a Szentesi Élet című lapban Kass János bélyegeinek kiállításáról.

Bélyegkiállítás a postán

Hatalmas alkotások miniatűr képeken

20080118-KassJanos-kiallitas-Szentesen-21A Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány Kass János Kossuth-díjas grafikusművész 80. születésnapjához kapcsolódva rendezte meg a városi 1. számú posta emeleti emlékszobájában a Műhelytitkok a bélyegkészítésben – Kass János bélyegei és bélyeggrafikái című kiállítást.

20080118-KassJanos-kiallitas-Szentesen-21bA tárlaton – ahogyan a megnyitón a neves és sokoldalú művész leveléből is megtudtuk – Csongrád megyében immár negyedik alkalommal állították ki bélyegeit és bélyeg-grafikáit az alapítvány jóvoltából. Az anyag 55-60 százaléka Kass János több mint 30 éves bélyegmunkásságának eredménye. Köztük számos érdekességgel, melyekre a művész betegsége miatt levélben maga is felhívta a figyelmet. Láthatjuk itt mesesorozatát, a Feszty-körképről, a Magyarok bejöveteléről készült munkáit, s számos alkotást, melyek elkészítése saját bevallása szerint is hatalmas kihívás. Olyan munka, mintha elefántból kellett volna egeret csinálni, azaz ezerszeres nagyítás helyett ezerszeres kicsinyítést megvalósítani – írta a Munkácsy-díjas, Érdemes-, és Kiváló Művész címmel, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével is kitüntetett alkotó, akinek a grafikái alapján 50 témakörben 88 fajta bélyeg, bélyegblokk, kisív készült már el. Köztük elkészítette több híres ember portréját, Az ember tragédiáját bemutató levelezőlap sorozatot, de megjelenítette a magyar népmesék világát is. Az orvostudomány nagy úttörői című sorozatának első öt bélyegét pedig 1988-ban a Párizsi Őszi Filatéliai Szalon Európai Művészeti Nagydíjával jutalmazták. Dolgozott azonban számítógépes technikával is, melyről a gyűjtőként is jelen lévő Szűcs Lajos alpolgármester elmondta: Több grafikus is befejezte ezt, mert szerintük nem adja vissza azt az emberséget és gondolatot, amit ki szeretnének fejezni, hanem csak szárazon lerajzolták azt. Majd a bélyegek jelentőségéről beszélt, hiszen ki ne csodálná meg a szeretteitől kapott leveleken ezeket a miniatürizált alkotásokat. Végül pedig reménységét fejezte ki afelől, hogy a közeljövőben rendeznek a városban hasonló kiállítást, vagy a postán, hiszen hangulatos ott létrehozni egy bélyegkiállítást, vagy pedig a megyeházán, ahol még nagyobb teret kaphat egy ilyen kezdeményezés.

A tárlat január 25-éig te-kinthető meg a posta épületében hétfőtől péntekig 8 és 18 óra között, valamint szombaton 8-12 óráig.

Kép és szöveg: Cseh-Lakos

Szentesi Élet, 2008. jan. 18.