PSZE tagcsoportok találkozója Szentesen

Szentes, 2007. szeptember 22. – Különbusz indult Budapestről Szentesre a PSZE Üzleti Területi Szervezet, a Funkcionális Szakterületi Szervezet és a Humán Erőforrás Szervezet tagjaival. A csoportot Szentesen Harnos Csaba, Szeged 1 posta vezetője, a Csongrád megyei PSZE-csoport elnöke és Juhászné Pálnok Lenke, Szentes 1 posta vezetője fogadta.

Harnos Csaba köszöntőjében beszélt a PSZE Csongrád megyei tagcsoportjának életről, működéséről és a tapasztalatcserék szükségszerűségéről. Juhászné Pálnok Lenke az általa vezetett szentesi posta működését ismertette, szólt a személyi és tárgyi feltételekről, a posta szerepéről, amelyet a város életében betölt.

Őket követve Verók István és Tóth László tájékoztatta a jelenlévőket a postamúlttal kapcsolatos szentesi gyűjteményről. Elmondták, hogy nem nosztalgiából hozták létre a kiállítást, hanem szeretnék, ha minél többen megismernék a posta történetét. Véleményük szerint csak a múlt tapasztalatait felhasználva lehet továbblépni, és a változásokat még jobban kezelni. Szó esett arról, hogy 1945 után az országban 128 kincstári és 1747 postamesteri hivatal üzemelt. A negyvenes évek végén 1500 postamesterség államosítására került sor. A történelem bizonyos fokig ismétli önmagát, csak más körülmények között és egy magasabb dimenzióban. Fontos, hogy az alapokat, a múlt tapasztalatait a jelenkorban is minél jobban hasznosítsuk.

Ennek szellemében indult el a társaság két csoportban, hogy megtekintse azokat a muzeális tárgyakat, dokumentumokat és működő műszaki berendezéseket, amelyek a múlt postájára emlékeztetnek. Hogy kinek mi tetszett a legjobban, nehéz megmondani. Ahogy mentek a résztvevők egyik szobából a másikba, úgy változott a véleményük is. Abban azonban valamennyien egyetértettek, hogy érdemes volt egy szombati pihenőnapot arra fordítani, hogy belepillanthassanak az alföldi postások jelenlegi és múltbéli életébe.

A tárlatlátogatást követően a csapat továbbindult Gyopárosfürdőre, ahol a nyárvégi verőfényes napsütésben jókedvű fürdőzéssel zárult az egésznapos program.

Szöveg: Tóth László

20070922-Bp-iek Szentesen-busz
20070922-Bp-i-PSZE-tagok-Szentes-kiallitason-604x270

20070922-Bp-iek Szentes, kiallitason-2