Működőképes lesz a CB-központ

2017. április 19. – Távközlési szakemberek nekiláttak, hogy életre keltsék – vagyis legalább részben működőképessé varázsolják – a tavaly nyáron kapott régi távbeszélő CB-központot.  

Ahogy „Új adománnyal gazdagodott a gyűjteményünk” címmel tavaly hírt adtunk róla, Ferenci Richárd távközlési mérnök adományaként a gyűjteményünkbe került egy régi, “méretes” CB-telefonközpont, aminek a magassága 165, hossza 134, mélysége 104 cm, súlya pedig kb. 300 kg. A régi telefonközpontot 2016. július 30-án szállították Szegedről Szentesre. Az új szerzemény Szentes 1. posta első emeletén, a lépcsőház előterében, a távíró-történeti vitrinsor mellett kapott helyet.

Alapítványunk felkérésére most nekilátott több távközlési szakember, hogy működőképessé tegye a régi kapcsolóközpontot, legalább annyira, hogy a kiállítás látogatói számára bemutatható legyen, hogyan is működött a múlt században két telefon-előfizető összekapcsolása.

Keresztesi Ferenc, Korom Dezső, Labát László és Szendrei József távközlési szakemberek nekiláttak a nem mindennapi munkának. Kitisztították a berendezést, megvizsgálták, hogyan lehet működőképes bemutatóra alkalmassá tenni.

A szakemberek szerint van remény rá, hogy sikerül működőképessé tenni. Sajnos, hiányzanak hozzá bizonyos részegységek, amikhez hasonlót kell keríteni a következő hetekben.

Ezúton is köszönjük a szakemberek hozzáértő munkáját, reméljük, hamarosan bemutathatjuk a kiállítás látogatóinak, hogyan működött egykor ez a patinás kapcsolóközpont!