A jubileumi kerékpárstaféta résztvevői megtekintették kiállításunkat Szőregen

Szőreg, 2017. június 25. – Jól sikerült, tartalmas és színes program zajlott ezen a napon Szőregen, a Kelet-Magyarországi Postás Sportegyesület, valamint a szegedi és a szőregi postások szervezésében, alapítványunk és a PSZE dél-magyarországi szervezetének támogatásával.

Harnos Csabával, Szeged 1. posta vezetőjével az élen szegedi postások fogadták Szeged határában, majd vezették át a városon a szőregi művelődési házhoz a DPSE-KPSE által meghirdetett „150 év – 150 nap, kerékpártúra az országhatár mentén” című országos staféta Tompától Szegedig tartó, 70 km-es, 15-ik szakaszának a résztvevőit, akiket a KPSE (Kelet-magyarországi Postás Sportegyesület) vezetősége nevében Kalmár László köszöntött a szőregi művelődési ház udvarán felállított sátor alatt. A Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatójának üzenetét tartalmazó – az egykori távírdákon használt csőpostafutárra emlékeztető – díszes „stafétabotot” a Bács-Kiskun megyei postások nevében a kiskunhalasi Uricska Józsefné adta át a szegedi Balog Zoltánnak, aki a következő hétvégén Szeged-Mezőhegyes szakaszon kerekező szegedi postás csapat felelőse.

Hűsítők és zsíroskenyér-uzsonna elfogyasztása, meg némi pihenő után a résztvevők megtekintették a művelődési házban a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány (DAPTA) jubileumi kiállítását. A tárlat a magyar posta és a hazai bélyegkiadás történetét mutatta be, valamint ízelítőt adott Kass János, szegedi születésű grafikusművész több évtizedes bélyegtervezői munkásságából. Tóth László, a DAPTA elnöke tartott kiállítás-ismertetőt, megemlékezve a magyar posta múltjáról, kiemelve 1867-ben történt önállóvá válását, a Magyar Királyi Posta megalakulásának 150 éves évfordulóját, és azt is, hogy ugyanebben az évben nyílt postamesterség Szőregen, tehát a szőregi posta is 150 éves.

Délután a szőregi sportpályán Bács-Kiskun és Békés megyei postás öregfiúk csapata vívott nagypályás focimeccset a Csongrád megyei öregfiúkkal. A csapatok a nyári hőségben derekasan küzdöttek. Végig jó iramú volt a mérkőzés. A meccs végeredményét a második félidőben esett egyetlen gól döntötte el, amit a Csongrád megyeiek rúgtak.

A program a szőregi erdei iskola és vadászháznál rendezett késő délutáni ebéddel fejeződött be. A kissé megfáradt, hőségtől elcsigázott, 80 fős vendégsereget népzenével és tánccal fogadta a hódmezővásárhelyi Kankalin Néptáncegyüttes. A vendéglátók a néptánc mellett finom őzpörkölttel kedveskedtek a résztvevőknek. Az ebéd végére a vendégsereg annyira felfrissült, hogy a néptáncosokkal együtt ropta a záró körtáncot.

A résztvevők és a közreműködők a DPSE, KPSE, PSZE, DAPTA vezetőinek aláírásával ellátott emléklapot kaptak, és kellemes emlékekkel térhettek haza.

Videó

A videó a Youtube-on: https://youtu.be/KvB84_zYNRQ

Képek