Kelet-magyarországi postás nyugdíjasklubok találkozója Szentesen

Szentes, 2016. április 20. – „Utazás a múltba” címmel kelet-magyarországi postás nyugdíjasklubok és szervezetek tagjai számára rendezett egész napos szakmatörténeti programot Szentesen a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány és a PSZE Szegedi Szervezete.

A miskolci nyugdíjasok különbusszal érkeztek.

Az egész napos programon több mint száz nyugdíjas vett részt az ország keleti feléből, legtöbben Miskolcról, Szegedről, Békéscsabáról, Szolnokról, Kecskemétről, Kiskunfélegyházáról, Mindszentről, Tiszafüredről, Túrkevéről és Szentesről.

Budapestről a Postások Szakmai Egyesületének több vezetője és elnökségi tagja képviseltette magát, köztük dr. Oláh László örökös tiszteletbeli elnök, Molnár Sándor főtitkár, Lukács Angéla ügyvezető igazgató, valamint Biczó István és Varga Bótos Anna. Részt vett a rendezvényen Oláh Tünde, a Magyar Posta gazdasági vezérigazgató-helyettesi területének postai alapítványokkal foglalkozó munkatársa is.

Verók István kiállításvezető mutatta be a postatörténeti emlékszobát.

A szakmatörténeti program résztvevői kisebb csoportokra osztva  megtekintették Szentes 1. sz. posta épületének első emeletén a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány szentesi állandó kiállításának érdekességeit, valamint a MÁV-pályaudvar közelében lévő vasúttörténeti gyűjteményt, ami a szegedi székhelyű Vasúttörténeti Alapítvány szentesi kiállítóhelye.

A postatörténeti kiállítás látnivalói között Verók István, Nagy Istvánné, Molnár Gabriella, Pető Józsefné, Orova Istvánné, Hrabovszky Mátyásné és Labát László kalauzolta a vendégeket, akik kisebb csoportokban, forgószínpad-szerű rendben tekintették meg a hat szobában és az összekötő folyosón elhelyezett sokféle postatörténeti érdekességet, dokumentumot, tárgyat, eszközt, emléket. (Az állandó kiállításról bővebben…) A vasúttörténeti kiállítást Valkai Csaba kurátor mutatta be a postás nyugdíjasoknak, két nagy csoportba osztva, egyiknek délelőtt, a másiknak délután.

20160420-Szentes-nyugdijasklubok-LJ-P1160515

A szakmatörténeti nap résztvevői előadásokat hallgatnak.

A közös ebédet megelőzően a résztvevők három előadást hallgattak meg.

Illin József, a PSZE Szegedi Szervezetének elnöke a Postások Szakmai Egyesületének tevékenységét ajánlotta a résztvevők figyelmébe, kiemelve, hogy a nyugdíjasok egyéni tagként csatlakozhatnak az egyesülethez.

Tóth László, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány elnöke a postai hagyományok ápolásának fontosságáról és gyakorlatáról beszélt, kiemelve a DAPTA által végzett sokszínű munkát. Hangsúlyozta, hogy az alapítvány – a Magyar Posta támogatásával  – nemcsak a szentesi állandó kiállítást működteti és gyarapítja, hanem az elmúlt 5 évben 30 dél-alföldi városba és községbe vitte el postatörténeti vándorkiállítását, segítve ezzel a helyi posták jubileumának megünneplését. A múlt emlékeinek megőrzését szolgálja az alapítvány Múltidéző című postatörténeti könyvsorozata is, aminek eddig három kötete jelent meg. Megemlítette, hogy 2017-ben lesz a Magyar Királyi Posta megalakulásának 150. évfordulója, aminek méltó megünneplésében az alapítvány is részt kíván venni.

Lovászi József a Postások Szakmai Egyesülete és a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány kommunikációjáról adott rövid tájékoztatást, melyben kiemelte a két szervezet weboldalának gazdag információanyagát (psze.info,  postatortenet.hu, dapta.hu) honlap gazdag információanyagát.

Felkért hozzászólóként a PSZE örökös tiszteletbeli elnöke, dr. Oláh László szólt a Postások Szakmai Egyesületének több mint két évtizedéről, különös tekintettel a postás szakma szeretetének, megbecsülésének, a „szakmaiság” erősítésének szerepéről, és arra kérte a nyugdíjasokat, hogy segítsenek a szakmaszeretetet átadni a fiatalabb korosztályoknak.

Üdvözölte a megjelent vendégeket Borsos Ibolya, a rendezvénynek helyet adó Szentes 1. sz. posta vezetője is. Örömét fejezte ki, hogy ez a kiállítás az általa vezetett posta épületében működik, és nagy népszerűségnek örvend.

20160420-Szentes-nyugdijasklubok-LJ-P1160520

Az előadásokat közös ebéd követte.

A előadásokat közös ebéd követte. Kiegészítő programként Juhászné Pálnok Lenke és Tóth László városnéző séta keretében mutatta be a szolnoki és a miskolci vendégeknek Szentes történetét és belvárosának fontosabb látnivalóit.

A rendezvényt  – a résztvevők hozzájárulását kiegészítve – a PSZE anyagilag is támogatta. Az előkészítésben és lebonyolításban, a vendégcsoportok fogadásában, a főzésben és felszolgálásban, valamint más fontos háttérmunkákban jelentős szerepet vállaltak a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány szentesi és szegedi önkéntesei, valamint a Postások Szegedi Nyugdíjas Egyesületének tagjai.

A találkozón részt vevő nyugdíjasklub-tagok számára nemcsak egy kellemes kirándulási lehetőséget, hanem a posta- és vasúttörténettel, valamint a PSZE és a Postatörténeti Alapítvány munkájával való ismerkedést és felejthetetlen közösségi élményt is jelentett a postás nyugdíjasklubok találkozója.

Videó

Az alábbi képek a nap folyamán különböző helyszíneken, párhuzamosan, két fényképezőgéppel készültek. A következő két galériában külön, a készítés időrendjében tekinthetők meg a képek. Fotó: Lovászi József.

Képgaléria 1. (a kis képek kattintással nagyíthatók és léptethetők)

Képgaléria 2. (a kis képek kattintással nagyíthatók és léptethetők)

Még több kép…

A rendezvényen jelen volt Szabó Edit, a szegedi Nap-Fény Fotókör tagja is. Az alábbiakban az ő felvételeiből adunk közre egy válogatást.

Képgaléria 3. (Nap-Fény Fotókör: Szabó Edit)

Sajtóvisszhang

PostasMagazin_2016_junius.pdf - Adobe Reader