Katona Imre és mai postás festők kiállítása

Szentes, 2010. szeptember 17. – Ezen a napon alapítványunk szervezésében képzőművészeti emlékkiállítás nyílt Szentesen, az 1. sz. posta épületében Katona Imre, néhai szentesi amatőr festő születésének 80. évfordulója alkalmából.

Meghivo_Szentes_20100917_kulsoMeghivo_Szentes_20100917_belso

Katona Imre

Katona Imre - onarckep_RGBKatona Imre, ha élne, 2010-ben lett volna lenne 80 éves. Postaműszaki szakmunkásként kereste kenyerét Szentesen, szabadidejében pedig táblaképeket festett. Festőnek kifejezetten tehetséges volt, ám nagyon szerény és visszafogott embernek ismerték. Tokácsli Lajos szentesi festőművész volt a mestere, de sokat tanult az egykori szegedi Postás Képzőművész Körben is. Hazai kiállításokon kívül a nemzetközi bemutatkozás lehetősége is megadatott számára. Képei a Magyar Posta nemzetközi kapcsolatainak keretében – több más postás amatőr alkotó műveivel együtt – Bécsbe is eljutottak. Festményei annyira lenyűgözték a bécsi kiállítás-szervezőket, hogy képeiből önálló tárlatot is rendeztek 1986-ban. Negyvennégy alkotását csodálhatták meg akkor az osztrák fővárosban az érdeklődők. A festészetet, a művészetet csak kikapcsolódásnak tekintette, postai munkájának ellátása fontosabb volt számára, mint hogy képeiből akart volna megélni. Nagyon sokat jelentett számára a család. Bár maga családot soha nem alapított, anyjához és testvéréhez nagyon ragaszkodott. Fontosak voltak neki a barátok is. Képeiből vagyont gyűjthetett volna – mondják róla ismerősei. De inkább elajándékozta azokat.

Katona Imre festményeivel egyidőben kilenc ma élő amatõr postás festõ képeit is láthatta a közönség. A tárlatot nagy számú érdeklődő jelenlétében Ibos Éva szegedi művészettörténész és Szűcs Lajos, Szentes város alpolgármestere nyitotta meg.

A kiállítás

A Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány Katona Imre hagyatékának kezelőivel közösen, a festő születésének 80. évfordulója alkalmából kiállítást rendeztek műveiből az egykori munkahelyén, a szentesi főposta épületében. Katona Imre festményei mellett kilenc ma élő dél-alföldi és egy budapesti amatőr postás festő képei kerültek a falakra. Apró Ferencné, Birinyi György, Csarejs János, Csontos Dezsõ, Fejér Ferencné, Gendrovics Zsolt, Nagy Imre, Nagy Jánosné és Varga Károly eltérő stílusban fest, alkotásaik azonban érdekes keresztmetszetet adnak a postás amatőr festők világából.

Ibos Éva művészettörténész megnyitójában arról beszélt, hányféle szállal kötődik a posta a képzőművészethez. Egyrészt a bélyegekkel, amelyek miniatűr műalkotások, néhány négyzetcentiméternyi felületen, és sajátos ágát jelentik az alkalmazott grafikának. Másrészt egy speciális művészeti ág, a mail art (küldeményművészet) révén, ami a hatvanas években bontakozott ki a modern avantgard egyik speciális területeként. Célja művészi üzenetek világméretű közvetítése postai kellékek – levél, boríték, bélyeg, gumibélyegző – segítségével. A harmadik találkozási pont, amikor postás dolgozók fognak vásznat, ecsetet, hogy művészi módon örökítsék meg a valóságot vagy az érzéseiket, gondolataikat. Ez utóbbiból ad ízelítőt a szentesi kiállítás.

Katona Imre képeiből

Ma élő postás amatőr festők képeiből

Sajtó

Szentesi Élet, 2010. szept. 10.   Városi Visszhang, 2010. szept. 15. 
Szentesi Elet-2010-09-10
Varosi Visszhang-2010-09-15

 

 

Szentes TV

Postás újság, 2010 október

A postas ujsag-2010oktober

 

http://www.agt.bme.hu/staff_h/varga/foto/voltak/bel/katona-im.html

Emléklap a kiállító postás festőknek

emleklap-20120131