Katona Imre életmű-kiállítása Szentesen

Szentes, 2005. szeptember 28. – Alapítványunk Katona Imre képzőművészeti hagyatékának gondozóival közösen a festő születésének 75. évfordulója alkalmából nagyszabású életmű-kiállítást rendezett Szentes 1. posta épületében, az amatőr alkotó egykori munkahelyén.

A kiállítást a szentesinfo.hu weboldal korabeli tudósítása alapján idézzük fel:

Katona Imre emlékkiállítás

Ha élne, most lenne 75 éves, de már nyolc éve nincs az élők sorában. Ki is volt ő? Festőművész? Postaműszaki szakmunkás? Ember? Mindegyik. És mindegyiknek kiváló…
Festőnek kifejezetten tehetséges volt, de nagyon szerény és visszafogott. Tokácsli Lajos szentesi festőművész volt a legfőbb mestere, de sokat tanult az egykori szegedi Postás Képzőművész Körben is.
A hazai kiállításokon kívül a nemzetközi bemutatkozás lehetősége is megadatott számára. Képei a Magyar Posta nemzetközi kapcsolatainak keretében – több más postás amatőr alkotó műveivel együtt – Szabadkára és Bécsbe is eljutottak. Festményei annyira lenyűgözték a bécsi kiállítás-szervezőket, hogy képeiből önálló tárlatot is rendeztek számára 1986-ban. Negyvennégy alkotását csodálhatták meg ekkor az osztrák főváros kiállítótermének látogatói.

A festészetet, a művészetet csak kikapcsolódásnak tekintette, postai munkájának ellátása legalább annyira fontos volt számára. Emberként nagyon sokat jelentett neki a család. Bár maga családot soha nem alapított, anyjához és testvéréhez nagyon ragaszkodott. Fontosak voltak számára a barátok is. Képeiből vagyont gyűjthetett volna – mondják róla ismerősei. De inkább elajándékozta azokat.

Több mint nyolc éve halott. Művészi hagyatékának kezelői, továbbá egykori művésztársai és barátai úgy határoztak, hogy születésének 75. évfordulójára kiállítást rendeznek műveiből egykori munkahelyén, a szentesi főpostán.

Ebből az alkalomból Tóth László, a Magyar Posta Rt. irodavezetője, és dr. Zenei József nyugalmazott középiskolai tanár, főtanácsadó emlékezett az alkotóra, méltatva Katona Imre postaműszaki és képzőművészeti munkásságát.

Tóth László beszéde

 

Dr. Zenei József beszéde

 

A látogató nyolcvan képpel találkozhat a tárlaton, amelyből nem hiányozhat a postások, a posta története sem. Az alábbi képsorozat megrendelésre készült mely a Posta történetét időrendi sorrendben mutatja be földrészek és birodalmak ábrázolásával.

Fotók a szentesinfo.hu oldalról:

kat3 kat6 kat7kat8 kat11 kat16 kat12 kat13 kat14 kat17 kat15 kat18

 

Katona Imre: A posta története című képsorozata

Katona-Imre-a-posta-tortenete-sorozat-00001

Katona-Imre-a-posta-tortenete-sorozat-00002

Katona-Imre-a-posta-tortenete-sorozat-00003

Katona-Imre-a-posta-tortenete-sorozat-00004

Katona-Imre-a-posta-tortenete-sorozat-00005

Katona-Imre-a-posta-tortenete-sorozat-00006

Katona-Imre-a-posta-tortenete-sorozat-00007