Így készül a magyar bélyeg (2007)

Csegezi Tamásné, a Magyar Posta filatéliai igazgatója beszél pályafutásáról, a magyar bélyegek tervezésének, készítésének folyamatáról, és a magyar bélyegkiadás eredményeiről az ntv1 riporterének mikrofonja előtt.

Videó megtekinthető itt: http://www.ntv1.hu/video/igy_keszul_a_magyar_belyeg_175 

csegezitamasneLegtöbbünk kiskorában gyűjtött már bélyeget, hiszen már akkor is tudtuk, hogy a bélyeg a hosszú távú tőkebefektetés egyik leghatékonyabb eszköze, azonban azt már kevesen tudják, hogy a kis magyar papírdarabok nem csak az értékállóságuk, hanem a különleges kidolgozottságuk miatt is egyedülállóak. A magyar bélyeg történetéről, jelenéről, és személyes munkásságáról a Magyar Posta Zrt. filatéliai igazgatója,Csegezi Tamásné a saját irodájában mesélt. „Titokban dédelgetett álmom volt, hogy képzőművészeti területen folytassam a tanulmányaimat, de ez olyan nagyon rég történt, hogy akkor még a szülők beleszóltak az ember életébe, és mást tanácsoltak. Megfogadtam a szülői tanácsot, így én is egy mérnök végzettségű ember lettem, de valahogy az élet aztán ajándékként megadta számomra, hogy közel kerülhettem ehhez a képzőművészettel foglalkozó területhez, és az alkalmazott grafikából a postabélyeg készítése jutott nekem.” – meséli az ntv1 riporterének pályája indulását Mária, akit végül egy véletlen folyosói beszélgetés terelt a posta bélyeg szekciójára.

„Egy kicsit bátortalanul, de a szakma szépsége adta érdeklődés és nagyon-nagyon sok munka, szorgalom következtében eljutottam egy olyan pontra, amikor nem kell szégyenkezni azok miatt a bélyegek miatt, amik a pályafutásom alatt megszülettek. Ezt különféle világversenyeken is értékelték, és azt gondolom, hogy ha aközül a száz grafikus közül megkérdezne valakit, akikkel együtt dolgozom, akkor Ők is azt mondanák, hogy sikerült kihozni belőlük a maximumot!” – mondta el az ntv1.hu internetes videójában Csegezi Tamásné.

„Minden bélyegnek névértéke van, azaz kvázi egy fizetőeszköz. A kibocsájtó postaigazgatások már eleve a kibocsájtáskor ráírnak egy értéket, amit a bélyeg mindenkor érni fog. Mivel ez egy olyan sajátos fizetőeszköz, amiért a közértben nem kapok kenyeret, de egy postahivatalban levélpostai szolgáltatást igen, ez alapból ad egy értéket. Ha valaki nagyon sok évtizedig megőrzi sértetlenül, akkor viszont papírrégiséggé válik, amivel egy egy plusz filatéliai értéket is kap, tehát a bélyeg mindenképpen értékőrző.” – osztotta meg az ntv1.hu-ra klikkelőkkel a Magyar Posta Zrt. filatéliai igazgatója, aki szerint az ember minimum az unokájának gyűjthet bélyeget, hiszen csak akkor képvisel nagyobb hozzáadott értéket.

Kevesen tudják, hogy Magyarországon bárki tehet bélyegkibocsájtási témajavaslatot a posta számára. „Ez a javaslat bekerül hozzánk, a bélyegkibocsájtási igazgatóságra, és ekkor minden beérkezett kibocsájtási javaslat nyilvántartásba kerül. Általában megkeressük a minisztériumokat, és azokat az intézményeket, szerveket is, akiknél fontos események történhetnek, vagy valamilyen évfordulójuk lehet. Igyekszünk feldolgozni a magyar kultúrtörténetet az alapján, hogy mi nem volt még postabélyegen, illetve figyelünk az évfordulós témákra, vagy a fontos emberek születési évfordulóinak bélyegre kerülésére is. Nagyon fontos a Magyar Posta számára, hogy a magyar kulturtörténelmet lehetőleg egy olyan átfogó kép alapján mutassa be, amely a világban rólunk visz üzenetet, tehát úgy is fogalmazhatunk, hogy ezen a területen egy kulturális missziós tevékenységet folytatunk!” – meséli Csegezi Tamásné.

„A magyar bélyegek amiatt világhírűek, hogy minden bélyeg saját grafika alapján készül. A posta nem egy egyszerű fotóreprodukálással készíti a bélyegeket, hanem eredeti grafikák készülnek. Egy bélyeg elkészülési ideje minimum kilenc hónap, de ebben ár természetesen a pályázati kiírási idő, és az a sok-sok aprólékos munka is benne van, amivel olyan minőséget produkál a művész, amivel parányi méretben tud óriásit alakítani!” – mutatja a bélyegeket a postai igazgató, akinek már szinte az életévé vált a bélyegkészítés. Csegezi Tamásné az ntv1.hu videós riportjában világhírű különleges bélyegeket is mutat!

Forrás: http://www.ntv1.hu/video/igy_keszul_a_magyar_belyeg_175