A Szentesi Vendégszeretet Egyesület tagjainak látogatása

Szentes, 2021. november 13. – A Szentesi Vendégszeretet Egyesület tagjai a Szentesi Körséta programsorozat keretében már számtalan helyi nevezetességet tekintettek meg. 2021. november 13-án Matkócsik Pál elnök vezetésével a postatörténeti kiállításunkat látogatták meg.

Érdeklődve csodálták a régmúlt idő postai emlékeit, tárgyait, egyenruháit. A csoport tagjainak döntő többsége most látta először a kiállítást, de voltak többen, akik már korábban is jártak itt. Utóbbiak elismeréssel tapasztalták a kiállítás gyűjteményének  gyarapodást.

A vendégek közel két órát töltöttek a kiállítás látnivalóinak megtekintésével. Tárlatvezetésről Juhászné Pálnok Lenke, Labát Pál László, Tóth László és Verók István gondoskodott.

 

Így értékelték a látottakat a vendégeink

 

A Szentesi Vendégszeretet Egyesület 2021.11.13.-án „Körséta” programsorozatában az érdeklődők számára látogatást szervezett a Dél-alföldi Postatörténeti állandó kiállítás megtekintésére.

A Szentesi 1. sz. postaépületének első és második emeleti folyosóján, termeiben berendezett kiállítást a létrehozók, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány kuratóriumának vezetője, tagjai mutatták be: Tóth László elnök (a Szegedi Postaigazgatóság ny. igazgatója), Verók István tag (Szentes ny. postavezetője), Juhászné Pálnok Lenke FB tag (Szentes ny. postavezetője) és Labát Pál László műszaki szakember, gyűjtő és támogató.

A 2003. október 9-én megnyitott kiállítás folyamatos bővítésével már országos jelentőségű gyűjteménnyé vált, Szentesicum besorolással a szentesi értéktár rangos képviselője.

A látogatók megcsodálhatták a posta kialakulásától  napjainkig tartó „ A Posta örök” kiállítást, a gazdag gyűjtemény tárgyait, országos gyűjteményét, melyek a Magyar Posta Zrt. Kelet-Magyarországi Területi Igazgatósága támogatásával működik.

A kiállítás igénybejelentés alapján látogatható, a posta nyitvatartási idejében.

A tárlat nem csak tárgyi emlékeket őriz, de gazdag írott dokumentum-gyűjteménnyel is rendelkezik, ami a kutatások számára is nyitott.

A szentesi és a területi postahivatalok vezetői, dolgozói szorgos munkával, a történelmi értékek időben történt megmentésével országos figyelmet érdemlő tettet hajtottak végre. Az alapítvány szűkös anyagi helyzete ellenére még további fontos tárgyi és írott dokumentumok vásárlásával is gazdagítja a gyűjteményt.  Az általuk elvégezett munka eredménye – a postatörténeti gyűjtemény – magáért beszél, csak legyen minél több látogatója!

2003. október 9-én egyetlen kiállítóteremben nyílt meg a kiállítás, ma viszont már hat teremben és az azokat összekötő folyosókon látható. A kiállítás interaktívan látogatható: sok készülék működőképes, még egy 100 éves telefont is használni lehet.

Egykori postai berendezések, egyenruhák, tárgyi emlékek, köztük pénz, képeslap, távirat, levél, bélyeggyűjtemény tekinthető meg. Sok telefonkészülék, köztük a mobilkészülékek fejlődését bemutató gazdag gyűjtemény, továbbá rádió- és Tv-gyűjtemény jelzi az egykori posta sokoldalú tevékenységét, a technikai fejlődést. A fotódokumentumok és Katona Imre, egykori szentesi távközlési műszerész, amatőr festő festményei bemutatják a hírközlés világ- és helyi történéseit, fejlődését és elért eredményeit.

Emléket állítanak a szentesi Pollák Antalnak (1856-1943), a Pollák-Virág távírókészülék világhírű, de soha sem alkalmazott távírókészülék feltalálójának.

A rangos kiállítást gazdagították országos intézmények is, mint a Távírómúzeumtól kapott tárgyak és berendezések, külföldi kapcsolatok révén a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Hírközlési Kismúzeumtól kapott minikiállítás, és az egykori jugoszláv posta (PTT) vajdasági postások adományából származó  tárgyi emlékei.

Köszönjük az Alapítvány tagjainak fáradtságot nem sajnáló, folyamatos munkáját!

Köszönjük azt a postatörténeti jelentőségű munkát, amivel őrizik, folyamatosan gazdagítják a gyűjteményt.

Az ügy szeretetét jelzi, hogy milyen szeretettel fogadják a látogatókat, mutatják be elődjeik és saját postás életük történetét.

Gratulálunk és további sok sikert kívánnak a látogatás résztvevői!