225 éve megnyitott postáját ünnepelte Battonya

Battonya, 2013. május 18. – A József Attila Művelődési Központban ünnepelte a város lakossága a helyi posta megnyitásának 225. évfordulóját. 

A művelődési központ nagytermét zsúfolásig megtöltő, több mint 250 érdeklődőt Dalicsek Béla, a posta jelenlegi vezetője üdvözölte, majd dr. Karsai József a település polgármestere és Rácz Tamásné, a Magyar Posta Zrt. területi igazgatója mondott ünnepi köszöntőt.

A város első embere elismerően szólt a Magyar Postáról és a helybeli postásokról. Kiemelte: most, amikor a versenytársak itt vannak, nagyon fontos, hogy a posta ilyen programokkal is igyekszik elmélyíteni a lakossággal a kapcsolatát.

Rácz Tamásné igazgató a múlt, a jelen és a jövő postájáról beszélt. Kiemelte, mennyire fontos a postások számára a lakossági bizalom. Kérte, fogadják megértéssel, ha munkatársai biztosítást, megtakarítást vagy kereskedelmi árut is kínálnak, hiszen ez egy szolgáltatás a lakosság számára, másrészt a posta működésének is egyik pillére.

Az ünnepséget kulturális és hagyományőrző műsorszámok tették színessé, élvezetessé.

A műsoros megemlékezést követően posta- és bélyegtörténeti kiállítás nyílt, amelyet Tóth László, alapítványunk kuratóriumának elnöke mutatott be. A kiállítás betekintést nyújtott a Magyar Posta és a hazai bélyegkiadás történetébe, bemutatta a különböző korok jellemző postaszolgáltatását. Alapítványunk kiállítási anyagát a battonyai postások által gyűjtött helyi emlékek egészítették ki. A magyar bélyegtörténetről szóló tablókat pedig Kass János, Kossuth-díjas grafikusművész bélyegterveinek és bélyegeinek bemutatása tette teljesebbé.

A BATTONYAI POSTA ÉS A POSTÁSOK 2013-BAN

A JUBILEUMI ÜNNEPSÉG HELYI TÁMOGATÓI

Battonya Város Önkormányzata, AGROGORA Kft., ÁMOR Cukrászda, ARIDAGRO Kft., Borsodi János és családja, Cs. Veres József vállalkozó, Csathó András és családja, Dr. Csontos Pál, Dr. Karsai József polgármester és családja, Dr. Palkó Lajos és felesége, FSB Net Kft., Gaál György és családja, Gáspár Tamás és családja, Jenei József, Karsai László egyéni vállalkozó és Zomborácz Zita, Kósáné Tímár Mária és családja, Laci és Lajcsi Vegyesbolt, Lipták Julianna, MAROS-GUMI, Ogrincs Pálné-Barlabás Valéria, Sárközi Üzletház, Zsömfi-süti Kft. és Zsömfi-süti Kisker Kft., 7 ABC, és mások, akik nevüket nem kívánták megjeleníteni.

Műsorkészítő támogatók: Battonyai Amatőr Néptánc Csoport, Battonyai Két Tanítási Nyelvű Szerb Általános Iskola és Óvoda, Borombós Péter és családja, Karina Style Dance-modern tánccsoport, Lovász Mihály, Magdu Lucian Román Általános Iskola és Óvoda, Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium, Szakképző Iskola, Általános Iskola és Óvoda, Szamóca Néptánc Csoport, Takács Hajnalka és Németh Ágnes, Városi Művelődési Központ és Könyvtár

AZ ÜNNEPSÉG SAJTÓVISSZHANGJA

Jubilál a battonyai posta (Békés Megyei Hírlap online)

225 esztendős a battonyai postahivatal (Pécska-Battonya testvérvárosok honlapja)

Postás Magazin, 2013 júliusi számában:Postas-Magazin-2013-julius-Battonya-Sarkad-Csengele-150px

ADATOK A POSTA TÖRTÉNETÉBŐL

II. József császár rendeletére 1788. március 1-jén Békés vármegyében Csabán (ma Békéscsaba), Gyulán, Orosházán és Tótkomlóson nyílt posta. Ugyanebben az évben az akkor Csanád vármegyéhez tartozó Battonyán is  postaállomást nyitottak.

Azóta 225 év telt el. 225 év alatt sokat változott a világ, és sokat változott a posta is.

Battonyán a posta az évtizedek során több helyen működött. A múlt század első felében a postahivatal a Határőrség (jelenleg Határrendészeti Kirendeltség) épületében üzemelt, majd onnan átköltözött a mostani helyére. Ezt sem postának tervezték, korábban a Roczkó Vasbolt működött benne. A Magyar Posta vezetése felújítással és átalakítással igyekezett az épületet a helyi igényekhez és az üzemeltetési elvárásokhoz igazítani.

Az első 125 év postamestereiről sajnos keveset tudunk. Az utóbbi 100 év postamestereit, postavezetőit viszont név szerint ismerjük. Kiemelkedik közülük Zilahi Kálmán, aki 17 évig állt a battonyai posta élén, továbbá Pozsár Imréné, aki közel 30 évig vezette a település postáját és Garán János, aki leghosszabb ideig – több mint 30 évig – volt a battonyai posta első embere.

Battonyán nagy előrelépés volt, amikor 1884-ben Morse távíróberendezést szereltek fel, majd 1900-ben megcsörrent az első telefon. 1933-tól bezárásáig, 1984-ig Battonya posta ellenőrzése alatt működött a Tompapusztán lévő fiókposta.