140 éves postáját ünnepelte Lajosmizse

Lajosmizse, 2019. szeptember 28. – Ezen a napon ünnepelte Lajosmizse városa a helyi posta megnyitásának 140. évfordulóját.

Az évforduló alkalmából ünnepi megemlékezést rendeztek és kiállítást nyitottak a Városi Művelődési Ház és Könyvtárban. A kiállítás a Magyar Posta és a hazai bélyegkiadás történetét, Kass János Kossuth-díjas grafikusművész bélyegeit és bélyegterveit, valamint a lajosmizsei posta múltjával kapcsolatos dokumentumokat, emlékeket mutatta be.

A rendezvényt Lajosmizse posta dolgozói szervezték a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány (DAPTA), a Városi Önkormányzat, a Művelődési Ház és Könyvtár, a Fekete István Sportiskolai Általános Iskola, a Mizsei Vadrózsák – Söndörgő Néptánccsoport, a Rimóczi-Art Csokoládé és Grillázs Szalon, valamint Kecskemét 1 sz. Körzeti Posta és Lajosmizse posta nyugdíjasainak támogatásával.

Az ünnepség főszervezője és háziasszonya Krasnyánszkiné Bujdosó Klára ny. postavezető volt. Ünnepi köszöntőt mondott Basky András, Lajosmizse város polgármestere és Hidegkuti Gábor, a Magyar Posta Zrt. Kelet-magyarországi Területi Igazgatóság hálózatszervezési és üzemeltetési vezetője. A lajosmizsei posta történetéről és a kiállítás látnivalóiról Lovászi József, a Postatörténeti Alapítvány titkára tartott ismertetőt. Az ünnepséget lajosmizsei diákok szavalata és néptáncosok előadása színesítette.

A kiállítás október 5-ig tekinthető meg, a Művelődési Ház és Könyvtár nyitva tartási ideje alatt.

 

Képek

 

 

Videó a rendezvényről

Készítette: Rigó Pál

 

Sajtóvisszhang

 

BAON.hu: 140 éves postáját ünnepelte Lajosmizse

BAON.hu képgaléria

további online találatok

 

A lajosmizsei posta története

 

 

A régi postaállomás történetéről további információkat olvashatunk Prof. Dr. Kürti László: Lajosmizse. Jászok a Kiskunság peremén című általános iskolai olvasókönyvének 80-83. oldalán. Az érintett fejezet másolata az alábbi ikonra kattintva nyílik meg:

 

A régi és a jelenlegi postaépület

 

Régi községháza és postaállomás 1902

Régi községháza és postaállomás 1930 környékén

A lajosmizsei posta épülete 2019-ben