130 éve nyílt posta Császártöltésen

Császártöltés, 2010. május 08. – Császártöltés posta dolgozói ünnepi megemlékezést és emlékkiállítást rendeztek abból az alkalomból, hogy 130 éve nyílt meg a település postája. Ezen a rendezvényen indult útjára a Dél-Alföldi Postatörténeti Alapítvány bélyeg- és postatörténeti vándorkiállítása.

A rendezvényen népes vendégsereg jelent meg, egykori és mai postások, családtagjaik, a település érdeklődő lakói, postai vezetők, megyehatáron innenről és túlról.

Schindler Antal, Császártöltés postavezetője köszöntötte a megjelenteket, köztük Krutki Józsefné dr-t, a Magyar Posta üzletágvezetőjét és Tóth Lászlót, a Dél-Alföldi Postatörténeti Alapítvány kuratóriumi elnökét. Az emlékező beszédeket hangulatosan fogták keretbe a helyi általános iskolások – versekkel, zenével.

Krutki Józsefné dr. megnyitó beszédében kiemelte: megható látni, hogy együtt ünnepelnek több postás generáció tagjai, egykori és mai dolgozók, volt és jelenlegi postavezetők. Látni rajtuk: örülnek az ünnepnek, örülnek a találkozásnak, egymásnak. Az üzletágvezető asszony emlékeztetett rá, hogy több mint 140 éve, 1867-ben vált önálló nemzeti közintézménnyé a Magyar Posta, és nem sokkal később állandó postahivatal nyílt Császártöltésen, erre büszke lehet a falu lakossága. A mai postások arra is büszkék lehetnek, hogy független felmérések szerint a magyar lakosság bizalmi rangsorában a postások a második helyen állnak, megelőzve a pedagógusokat és az orvosokat is. Az általános közbizalmat látva remélhető, hogy a Magyar Posta a teljes piacnyitás után is nemzeti közszolgáltató marad, technikailag még tovább fejlődik, és változatlanul élvezni fogja az emberek bizalmát.

Tóth László a Dél-Alföldi Postatörténeti Alapítvány nevében köszöntötte a résztvevőket, és elmondta: az alapítvány kuratóriuma kezdeményezte tavaly decemberben, hogy a 2010-ben jubiláló posták dolgozói emlékezzenek meg a postahely megnyitásának kerek évfordulójáról. A megemlékezésekhez az Alapítvány bélyeg- és postatörténeti kiállítást ajánlott fel. A császártöltési posta vezetője elsők között jelezte, szeretnék megünnepelni a posta megnyitásának 130. évfordulóját. Tóth László gratulált a császártöltési postásoknak az évfordulóhoz és a rendkívül színvonalas ünnepséghez. – Ez az első ilyen postatörténeti jubileumi rendezvény a dél-alföldi régióban az idén – jelentette ki Tóth László. – És a császártöltésiek magasra tették a mércét – tette hozzá. A kiállításról szólva elmondta, hogy az két tematikai egységből áll. Egyik dióhéjban összefoglalja a Magyar Posta múltját és jelenét. Másik Kass János, nemrég elhunyt Kossuth-díjas grafikusművész bélyeggrafikáiból és bélyegeiből ad ízelítőt.

Az Alapítvány által rendelkezésre bocsátott kiállítást kiegészítették a császártöltési posta történetére vonatkozó helyi emlékek, dokumentumok, fényképek, amelyeket a postavezető, Schindler Antal gyűjtött össze a Postamúzeum és egykori helyi postás dolgozók segítségével. Látható volt a kiállításon többek között annak a kézzel írott postaigazgatósági utasításnak a másolata is, amellyel 1879. november 25-én elrendelték a császártöltési postaállomás felállítását.

A rendezvény résztvevői nagy szeretettel vették körül a posta régebbi vezetőit és dolgozóit. Többek között Kovács Istvánnét, aki férjével együtt 1948-1980 között, 32 évig dolgozott a császártöltési postán (férje volt a postafőnök), vagy például Lakner Istvánt, aki 1979-1993 között vezette a postát. Erre az időszakra esett a jelenlegi postaépület 1986-ban történt felépítése is. A megemlékezés felejthetetlen élményt nyújtott a jelenlévők számára.

 

Csaszartoltes-postasok-2010

Császártöltés posta dolgozói 2010-ben. Álló sor balról jobbra: Kákonyi Lajosné (belt. kézb.), Schindler Lászlóné (kült. kézb.), Schweibert Árpádné (belt. kézb.), Pathó Gézáné (belt. kézb.) Ülő sor balról jobbra: Schindlerné Váradi Ildikó (egy. felv.), Schindler Antal (postavezető), Jónás Csabáné (pénzfelv.)