Rólunk írták – Régi idők postája

szentesinfo.hu, 2004. július 2. – A szentesinfo.hu ismertetőt közölt a Múltidéző című kiadványunkról.

Régi idők postája

2004. július 2. http://www.szentesinfo.hu/szentesielet/2004/26_0702/11.htm

A rég múlt szentesi postás dolgozóiról szóló írás is helyet kapott a Múltidéző című szép kivitelezésű kiadványban. A dél-alföldi postatörténeti tanulmányokkal és visszaemlékezésekkel megjelent könyvet a budapesti postamúzeum igazgatója, Kovács Gergelyné mutatta be a postások szakmai rendezvényén, a szentesi postán.

A könyvet lektorként jegyző igazgatónő emlékeztetett a mű alcímére, miszerint a könyv a postaszolgálat történetéről szól, mely nem tévesztendő össze a ma használatos “szolgáltatás” kifejezéssel. A kötet írása abba a korba viszi az olvasót, amikor még nagy, boldog családot alkottak a postások. Azonban nem csak szakmai körökben számítottak a postások teljes értékű családtagnak. Így volt ez városunkban is, mint az a postán már több munkakörben is megfordult Horváth Mihályné visszaemlékezéseiből kitűnik. Ebből bevezetésképpen megtudhatjuk, hogy a városban 1787 óta működő postahivatalt számtalanszor költöztették utcáról utcára, míg jelenlegi helyére került.

Nagy nehézségeket jelentett a Szentes környék: tanyavilágba eljuttatni a küldeményeket. A feljegyzések arról tanúskodnak, hogy nyolc kerületi kézbesítő rótta az utakat reggeltől-estig, olykor lóháton. A nagy területen szétszóródva élő lakosságot a tsz-től bérelt lovakkal lényegesen könnyebb volt elérni, de a jószágok ellátása is a kézbesítő feladata volt. A városból érkező, tehát “jól értesült” postás jövetele eseménynek számított a világtól elzárt tanyavilágban.

Jó oldala is volt a külterületi szolgálatnak, ha ebédidőben érte a postást a kézbesítés, számíthatott a tanyasi emberek vendégszeretetére. “Míg tanyán butykosból kínálják a pálinkát, addig városon centis pohárból, s csak egyszer” – így látta a kül- és belterületi munka különbözőségeit egy hajdani postás.

A városodás lassanként felszámolta a tanyavilágot, de az ott tapasztalt szoros viszony postások és ügyfelek között a városban is jelentkezett. Idővel aztán ez a kapcsolat közvetetté vált, a napközben dolgozó emberekkel nehéz volt a napi kapcsolattartás.

A visszaemlékezés a közelmúltra utal, amikor a közbiztonság romlását és a postások ebből fakadó újabb feladatát taglalja.

Hogy ne keserűen szemléljük a múltat, a szerző érzékletesen és humorral vetíti elénk a nehéz kulcsokkal felpakolt egykori postás bácsikat.

D. J.

BÖNGÉSSZEN TOVÁBB...

Rólunk írták – Dél-alföldi postatörténeti emlékszoba szentes.hu, 2005. máj. 5. - A Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány szentesi állandó kiállításának ismertetője Szentes város honlapján. Megjelent: ...
Rólunk írták – Élete a posta szentesinfo.hu, 2006. január 20. - A szentesinfo.hu interjút készített Verók Istvánnal, alapítványunk kiállításvezetőjével.  Forrás: http://www.szent...
Rólunk írták – A bélyegek beszélnek (karácsonyról, mesékről) csabanet.hu, 2008. december 2. - A csabanet.hu ajánlja az érdeklődők figyelmébe Kass János bélyegkiállítását, amely Gyula 1 posta közönségterében teki...
Rólunk írták az Interneten (linkgyűjtemény) Az évek során sok híradás jelent meg alapítványunkról az Interneten. Ezekből válogattunk, évek szerint csoportosítva.
Szentesi kiállításunkról az M1 TV, külföldieknek, négy nyelven M1 TV, 2016. október 19. - Az M1 TV "Magyarországi programajánlat külföldieknek" című összeállításában többek közt röviden bemutatták alapítványunk sz...