Rólunk írták – Postai világnap Mindszenten

promenad.hu, 2009. október 02. – A vásárhelyi hírportál tudósított a Postai Világnap alkalmából Mindszenten rendezett megemlékezésről., melyen alapítványunk elnöke mondott ünnepi beszédet. 

Postai Világnap Mindszenten

Megjelent: http://www.promenad.hu/modules.php?name=News&file=print&sid=18449

Dátum: 2009. október 02, kedd, 22:07:46

”Higgyétek el, nem didergünk a földön, csak a postás naponta ránk köszönjön.” — idézte Baranyi Ferenc Hírhozó c. verséből a költő szavait Tóth László, a Dél–Alföldi Postatörténeti Alapítvány elnöke a posta történetéről megemlékező rendezvényen.

Hatmillió postás találkozik nap mint nap az ügyfelekkel szerte a világon — mondta el Szécsényi Józsefné volt postavezető a mindszenti kulturális központban megrendezett ünnepségen, aki arra kérte a jelenlevőket, hogy ha találkoznak egy postai alkalmazottal, üdvözöljék jó szóval a felelősségteljes hivatásukat teljesítőket.

1970. óta október 9-e a Postai Világnap hivatalos ünnepnapja, amihez ebben az esztendőben társul a Magyar Posta megalakulásának 140. évfordulója.

Tóth László postatörténeti áttekintéséből többek között megtudhatták a jelenlévők, hogy a hatmillió postás 6800 nyelven beszél, és hétszázezer postahelyen áll az ügyfelek rendelkezésére. A XVIII. században bár már létezett, még csak a főurak kényelmét szolgálta a postaszolgálat. 1850-ben jött létre az első nemzetközi megállapodás a németek és az osztrákok között a postai szolgálatok ellátására, amit még több kísérlet követett, míg végül 22 állam (plusz az önállóan aláírni akaró Magyarország) ellenjegyezte az 1874-ben megszületett nemzetközi alapokmányokat.

Az est további részében Ecsedi András mindszenti költő elmondta saját versét, majd Gyovainé Tóth Magdolna felidézte gyermekkori élményeit, megosztva a hallgatósággal, mit jelentett a számára az, hogy az édesapja a tanyákat járta be a postai küldeményekkel minden nap.

Mielőtt a jelenlegi hivatalnokok megköszönték egy szál virággal nyugállományban levő elődeiknek fáradságos munkájukat, Pálinkóné Puskás Hedvig postavezető a posta mai szolgáltatásairól beszélt. A rendezvény a negyedikes Petra versmondásával zárult.

Szentesen állandó kiállítása van a Dél–Alföldi Postatörténeti Alapítványnak a postatörténelem megmentése céljából, melynek egy része most Mindszenten látható. A Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központban (Szabadság tér 37.) a helyi anyagokkal kiegészült tárlat október 16-ig látogatható.

BÖNGÉSSZEN TOVÁBB...

Rólunk írták – Postatörténeti kiállítás Vésztőn Békés Megyei Hírlap online, beol.hu, 2010. július 2. - A Békés megyei napilap hírt adott nyomtatásban és online hírportálján is a vésztői posta jubile...
Rólunk írták – Postásünnep Pitvaroson A Postás című újság, 2010. szeptember 15. - A Magyar Posta lapja beszámol a pitvarosi posta jubileumi ünnepségéről és postatörténeti kiállításáról. ...
Rólunk írták – Az év szentesi postása 2010 A Postás c. újság, 2011. januári szám - A Magyar Posta lapja beszámol az Év szentesi postása 2010 elnevezésű postás vetélkedőről, amit alapítványunk é...
Rólunk írták az Interneten (linkgyűjtemény) Az évek során sok híradás jelent meg alapítványunkról az Interneten. Ezekből válogattunk, évek szerint csoportosítva.
Rólunk írták – Csőpostától a távíróig Szentesi Élet, 2008. augusztus 15. - Cikket közölt a Szentesi Élet alapítványunk tevékenységéről és Szentes 1 postán található állandó kiállításáról. ...