Rólunk írták – Postai világnap Mindszenten

promenad.hu, 2009. október 02. – A vásárhelyi hírportál tudósított a Postai Világnap alkalmából Mindszenten rendezett megemlékezésről., melyen alapítványunk elnöke mondott ünnepi beszédet. 

Postai Világnap Mindszenten

Megjelent: http://www.promenad.hu/modules.php?name=News&file=print&sid=18449

Dátum: 2009. október 02, kedd, 22:07:46

”Higgyétek el, nem didergünk a földön, csak a postás naponta ránk köszönjön.” — idézte Baranyi Ferenc Hírhozó c. verséből a költő szavait Tóth László, a Dél–Alföldi Postatörténeti Alapítvány elnöke a posta történetéről megemlékező rendezvényen.

Hatmillió postás találkozik nap mint nap az ügyfelekkel szerte a világon — mondta el Szécsényi Józsefné volt postavezető a mindszenti kulturális központban megrendezett ünnepségen, aki arra kérte a jelenlevőket, hogy ha találkoznak egy postai alkalmazottal, üdvözöljék jó szóval a felelősségteljes hivatásukat teljesítőket.

1970. óta október 9-e a Postai Világnap hivatalos ünnepnapja, amihez ebben az esztendőben társul a Magyar Posta megalakulásának 140. évfordulója.

Tóth László postatörténeti áttekintéséből többek között megtudhatták a jelenlévők, hogy a hatmillió postás 6800 nyelven beszél, és hétszázezer postahelyen áll az ügyfelek rendelkezésére. A XVIII. században bár már létezett, még csak a főurak kényelmét szolgálta a postaszolgálat. 1850-ben jött létre az első nemzetközi megállapodás a németek és az osztrákok között a postai szolgálatok ellátására, amit még több kísérlet követett, míg végül 22 állam (plusz az önállóan aláírni akaró Magyarország) ellenjegyezte az 1874-ben megszületett nemzetközi alapokmányokat.

Az est további részében Ecsedi András mindszenti költő elmondta saját versét, majd Gyovainé Tóth Magdolna felidézte gyermekkori élményeit, megosztva a hallgatósággal, mit jelentett a számára az, hogy az édesapja a tanyákat járta be a postai küldeményekkel minden nap.

Mielőtt a jelenlegi hivatalnokok megköszönték egy szál virággal nyugállományban levő elődeiknek fáradságos munkájukat, Pálinkóné Puskás Hedvig postavezető a posta mai szolgáltatásairól beszélt. A rendezvény a negyedikes Petra versmondásával zárult.

Szentesen állandó kiállítása van a Dél–Alföldi Postatörténeti Alapítványnak a postatörténelem megmentése céljából, melynek egy része most Mindszenten látható. A Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központban (Szabadság tér 37.) a helyi anyagokkal kiegészült tárlat október 16-ig látogatható.

BÖNGÉSSZEN TOVÁBB...

Szentesi kiállításunkról az M1 TV, külföldieknek, négy nyelven M1 TV, 2016. október 19. - Az M1 TV "Magyarországi programajánlat külföldieknek" című összeállításában többek közt röviden bemutatták alapítványunk sz...
Rólunk írták – Szentesen még leesik a tantusz Délmagyarország szentesi kiadása, 2016-10-15. - Cikk jelent meg alapítványunk állandó kiállításáról a Délmagyarország című megyei napilap szentesi kia...
Rólunk írták az Interneten (linkgyűjtemény) Az évek során sok híradás jelent meg alapítványunkról az Interneten. Ezekből válogattunk, évek szerint csoportosítva.
Rólunk írták – Kulcs helyi értékeinkhez: postatörténeti kiállítás delmagyar.hu, 2013. október 1. - Szentes számos olyan látnivalóval büszkélkedhet, amely miatt felkeresik a várost a turisták, ha éppen sikerül bejutni...
Rólunk írták – 225 éve nyílt postáját ünnepelte Szentes városa varosivisszhang.hu, 2012. szeptember 29. - Tudósítás Szentes 1 posta jubileumi ünnepségéről a szentesi varosivisszhang.hu hírportálon.  225 éve nyí...