Rólunk írták – Egyedülálló kiállítás a postán

varosivisszhang.hu, 2008. január 12. – A szentesi hírportál részletes tudósítást közölt Kass János bélyegkiállításáról, amit a Szentes 1 posta emeletén rendeztünk.

Egyedülálló kiállítás a postán

Városi Visszhang – Szentes és Térsége független lapja online kiadása

http://www.varosivisszhang.hu/2008/01/12/egyedulallo-kiallitas-a-postan/

2008. január 12. 22:26 – Dömsödi Teréz

A 80 esztendős Kass János bélyegei és bélyeggrafikái tekinthetők meg január 25-ig a Szentes 1. posta első emeletének folyosóján. Az intézmény napi nyitva tartási idejében (8-18, szombat 8-12 óra) bárki felsétálhat az emeletre és megcsodálhatja a 87 tablónyai bélyegtörténelmet.

Csütörtökön délután Rácz Tamásné, a Magyar Posta Zrt. kelet-magyarországi területi igazgatója és Szűcs Lajos, Szentes város alpolgármestere ajánlotta figyelmünkbe Kass János bélyegcsodáit. Az alkotó üzenetét Horváth Ferenc, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója tolmácsolta. Elmondta, hogy ezen a kiállításon, amely remélhetőleg a megye más városaiba, és határon túlra is eljut, Kass János alkotói munkásságának mintegy hatvan százaléka látható. Majd azt hangsúlyozta, hogy bélyeget készíteni olyan képzőművészi munka az alkotó szerint, amikor az “elefántból egeret”, azaz ezerszeres nagyításból kell tökéletes miniatűrt készíteni.

1955 óta gyűjt bélyeget Szűcs Lajos alpolgármester, így szakavatottként tudott szólni a bélyegkészítés rejtelmeiről. Nem csoda tehát, hogy a posta által kézbesített levélen először a bélyeget vesszük szemügyre. Csodálattal adózott az apró képcsodák készítője előtt, aki betegsége miatt nem tudott eljönni a megnyitóra. Életrajzát ismertetve kiemelte: Kass János nevéhez mintegy négyszáz könyvillusztráció, számos nemzetközi siker és elismerés fűződik. Így 1992-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend tiszti keresztjével tüntették ki, Szeged díszpolgárává választotta és 1999-ben Kossuth-díjat kapott. Tavaly, munkássága elismeréseként díszdoktorrá avatták.

Takács_Gabriella_tanárnő_játéka.jpg

– Nekünk, postásoknak, munkaeszköz a bélyeg, fejtette ki Rácz Tamásné, aki szereti és gyűjti is a bélyegeket. Azt is megtudtuk tőle, hogy a bélyeg a britektől ered, Magyarországon azonban 1867-től, a Magyar Királyi Postán vezetik be a Bécsben nyomtatott kis képeket, amelyeknek kulturális üzenetéről is szólt.
Ezeknek az apróságoknak ugyanis az a sajátossága, hogy információt hordoznak. A művészek támogatásán túl a legszebb emberi értékek, mint a nők tisztelete, az orvostudomány nagyjainak megörökítése vagy a magyarságszeretet népszerűsítése a célja.

Előzmény: www.varosivisszhang.hu/2007/12/30/muhelytitkok-a-belyegkeszitesben

Szűcs_Lajos_maga_is_bélyeggyűjtő.jpg

A_postásoknak_munkaeszköz_a_bélyeg.jpg

87_tablónyi_bélyegben_gyönyörködhettünk.jpg

Az_alkotó_Kass_János.jpg

BÖNGÉSSZEN TOVÁBB...

Szentesi kiállításunkról az M1 TV, külföldieknek, négy nyelven M1 TV, 2016. október 19. - Az M1 TV "Magyarországi programajánlat külföldieknek" című összeállításában többek közt röviden bemutatták alapítványunk sz...
Rólunk írták – Szentesen még leesik a tantusz Délmagyarország szentesi kiadása, 2016-10-15. - Cikk jelent meg alapítványunk állandó kiállításáról a Délmagyarország című megyei napilap szentesi kia...
Rólunk írták az Interneten (linkgyűjtemény) Az évek során sok híradás jelent meg alapítványunkról az Interneten. Ezekből válogattunk, évek szerint csoportosítva.
Rólunk írták – Kulcs helyi értékeinkhez: postatörténeti kiállítás delmagyar.hu, 2013. október 1. - Szentes számos olyan látnivalóval büszkélkedhet, amely miatt felkeresik a várost a turisták, ha éppen sikerül bejutni...
Rólunk írták – 225 éve nyílt postáját ünnepelte Szentes városa varosivisszhang.hu, 2012. szeptember 29. - Tudósítás Szentes 1 posta jubileumi ünnepségéről a szentesi varosivisszhang.hu hírportálon.  225 éve nyí...