Film és beszélgetés a Magyar Posta történetéről Gátéren

Gátér, 2017. június 17. – A gátéri könyvtárban filmet vetítettek és beszélgetést rendeztek a Magyar Posta történetéről. 

A könyvtárban ezen a napon indult el a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár gondozásában a Könyvtár Mozi szolgáltatás.

A megjelenteket Bujdosó Aranka, a Katona József Könyvtár munkatársa köszöntötte. Levetítették a Levelet hozott a posta című filmet (100 éve történt sorozat). A filmet Szoboszlay Péter rendezte.

Gátéren dolgozik az ország egyetlen lovas-postása, Kulik István, ez 2015-ben bekerült a megyei értékek közé. Ez adta a filmválasztás apropóját.

A vetítés után a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány felkérésére Bicskeiné Csányi Mária, a Kiskunfélegyházi 1. Posta nyugalmazott vezetője folytatott beszélgetést a résztvevőkkel a Magyar Posta történetéről és a gátéri sajátosságokról.

Nagy örömet jelentett, hogy a programon megjelentek a gátéri posta egykori és jelenlegi vezetői és kézbesítői is, így például Szatmári Józsi bácsi, Kulik István, Kulik Istvánné, Urbánné Deák Katalin kézbesítők, valamint Szemerédiné Tóth Tünde és Törteli Krisztina postavezetők is.

“Lapzárta” után érkezett

A fenti tudósítás közzététele után kaptuk Bujdosó Arankától, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárból az alábbi összefoglalót, amit ezúton is köszönünk:

„Levelet hozott a posta!”

Különleges esemény zajlott Gátéron, az apró 900 fős Bács-Kiskun megyei településen. 2017. június 17-én délután 3 órakor került sor a falu könyvtárában az első KönyvtárMozi vetítésre, amelyen rendhagyó módon nem játékfilmmel kezdték a kistelepülések könyvtárai számára indított szolgáltatást, hanem egy ismeretterjesztő animációs filmmel, a Szoboszlay Péter rendezte Száz éve történt sorozat Levelet hozott a posta! című epizódjával.

Azért esett a választás erre a filmre, mert ezen a településen működik az országban az utolsó lovas postás Kulik István személyében, Kati nevű lovával. A filmet egy érdekes előadás egészítette ki, amelyet a kiskunfélegyházi I. Posta nyugalmazott vezetője, Bicskeiné Csányi Mária tartott, aki minden programra érkezőt neki szóló levéllel fogadott a könyvtár bejáratánál, megadva ezzel a kötetlen és jókedvű program alaphangulatát. Ő vezette a vetítést követő jóízű beszélgetést is, amelyen már előkerültek a csomagokból a házi készítésű pogácsák is. Ott voltak az érdeklődők mellett a település egykori és jelenlegi postásai, posta vezetői is, akik sok személyes élménnyel fűszerezték a találkozást, felelevenítve a régi és új postai szolgáltatáshoz fűződő emlékeket is.

A rendezvény végén megbeszélték a jelenlévők, hogy milyen filmeket szeretnének megnézni a KönyvtárMozi gazdag kínálatából a következő vetítéseken, majd folytatták az adomázást a postáról.

Bujdosó Aranka
Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár
Kecskemét

BÖNGÉSSZEN TOVÁBB...

A magyar posta kronológiája 1526-1990 Rövid kronológia a postai szolgáltatások történetéről Magyarország területén 1526-tól 1990-ig. 1526 I. Ferdinánd megbízza a Taxis-családot a Béc...
Postai Világnapi beszélgetés a Rádió 88-ban Szeged és környéke, 2015. október 9. - A szegedi székhelyű Rádió 88 terjedelmes beszélgetős műsort szentelt a Postai Világnapnak. A riporter beszélget...
Együtt Szentesért Egyesület tagjainak látogatása Szentes, 2011. október 28. - Az Együtt Szentesért Egyesület tagjai és családtagjaik - mintegy 30 érdeklődő - ezen a napon megtekintették a szentesi ál...
Kiállításlátogató diákcsoport Szentes, 2017. április 20. -  A mai napon a szentesi Kiss Bálint Református Iskola VI/a osztályos tanulói (24 fő diák + 1 fő tanár) látogatták meg pos...
150 éves a posta Csanádapácán Csanádapáca, 2012, augusztus 11. - Ezen a napon ünnepelték Csanádapácán a helyi posta megnyitásának 150. évfordulóját. Csanádapácán 1862-ben nyílt po...