Film és beszélgetés a Magyar Posta történetéről Gátéren

Gátér, 2017. június 17. – A gátéri könyvtárban filmet vetítettek és beszélgetést rendeztek a Magyar Posta történetéről. 

A könyvtárban ezen a napon indult el a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár gondozásában a Könyvtár Mozi szolgáltatás.

A megjelenteket Bujdosó Aranka, a Katona József Könyvtár munkatársa köszöntötte. Levetítették a Levelet hozott a posta című filmet (100 éve történt sorozat). A filmet Szoboszlay Péter rendezte.

Gátéren dolgozik az ország egyetlen lovas-postása, Kulik István, ez 2015-ben bekerült a megyei értékek közé. Ez adta a filmválasztás apropóját.

A vetítés után a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány felkérésére Bicskeiné Csányi Mária, a Kiskunfélegyházi 1. Posta nyugalmazott vezetője folytatott beszélgetést a résztvevőkkel a Magyar Posta történetéről és a gátéri sajátosságokról.

Nagy örömet jelentett, hogy a programon megjelentek a gátéri posta egykori és jelenlegi vezetői és kézbesítői is, így például Szatmári Józsi bácsi, Kulik István, Kulik Istvánné, Urbánné Deák Katalin kézbesítők, valamint Szemerédiné Tóth Tünde és Törteli Krisztina postavezetők is.

“Lapzárta” után érkezett

A fenti tudósítás közzététele után kaptuk Bujdosó Arankától, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárból az alábbi összefoglalót, amit ezúton is köszönünk:

„Levelet hozott a posta!”

Különleges esemény zajlott Gátéron, az apró 900 fős Bács-Kiskun megyei településen. 2017. június 17-én délután 3 órakor került sor a falu könyvtárában az első KönyvtárMozi vetítésre, amelyen rendhagyó módon nem játékfilmmel kezdték a kistelepülések könyvtárai számára indított szolgáltatást, hanem egy ismeretterjesztő animációs filmmel, a Szoboszlay Péter rendezte Száz éve történt sorozat Levelet hozott a posta! című epizódjával.

Azért esett a választás erre a filmre, mert ezen a településen működik az országban az utolsó lovas postás Kulik István személyében, Kati nevű lovával. A filmet egy érdekes előadás egészítette ki, amelyet a kiskunfélegyházi I. Posta nyugalmazott vezetője, Bicskeiné Csányi Mária tartott, aki minden programra érkezőt neki szóló levéllel fogadott a könyvtár bejáratánál, megadva ezzel a kötetlen és jókedvű program alaphangulatát. Ő vezette a vetítést követő jóízű beszélgetést is, amelyen már előkerültek a csomagokból a házi készítésű pogácsák is. Ott voltak az érdeklődők mellett a település egykori és jelenlegi postásai, posta vezetői is, akik sok személyes élménnyel fűszerezték a találkozást, felelevenítve a régi és új postai szolgáltatáshoz fűződő emlékeket is.

A rendezvény végén megbeszélték a jelenlévők, hogy milyen filmeket szeretnének megnézni a KönyvtárMozi gazdag kínálatából a következő vetítéseken, majd folytatták az adomázást a postáról.

Bujdosó Aranka
Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár
Kecskemét

BÖNGÉSSZEN TOVÁBB...

Érettségi találkozó és diáklátogatás Szentesen Szentes, 2016. április 27. - Alapítványunk ezen a napon ismét csoportokat fogadott. Negyvenöt éves érettségi találkozót tartó felnőttek érkeztek az or...
Tovább mélyült a kapcsolat sepsiszentgyörgyi partnerünkkel Szentes-Szeged- 2018. aug. 30-szep. 1. - Augusztus 30-án immár másodszor érkezett testvértelepülési delegáció Sepsiszentgyörgyről Szentesre. A csoport...
Postakürtjelek A postakocsi érkezését mindig kürtszóval jelezte a hajtója. De a kürtszó nemcsak azt jelezte, hogy jön a posta! Speciális kürtjelek szolgáltak például...
80 éve megnyílt postáját ünnepelte Balástya Balástya 2014. szeptember 27. - A falunapi program keretében ünnepelték a helyi posta megnyitásának 80. évfordulóját.  TUDÓSÍTÁS A RENDEZVÉNYRŐL Szö...
A Magyar Posta kronológiája 1990-2010 Budapest, 2013. június 14. - A Magyar Posta kronológiája az 1990-2010 közötti időszakban. Forrás: Két évtizedünk. Szerk. Lovászi József, Kiad. Hírközl...