Érdekességek a posta világából

Forrás: posta.blog.hu

 • Manapság már a pimasz kutyák is bocsánatot kérnek!
  true
  Bear és Bull keverék kutyusok, akiket Carol 6 éve fogadott örökbe. Bár sok figyelmet kapnak, a ház környékét és az udvart sokszor háborús övezetté alakítják: a csöveket szétkapják, megrágják az ajtókat és már három fűnyírót is tönkre tettek. Nemrég a csibészségek listájára egy postás is felkerült. A gyanútlan kézbesítő csak a... Tovább »
 • 50 éves az Ükhadsereg!
  true
  Nagy-Britannia postája, a Royal Mail az Ükhadsereg (Dad’s Army) című sorozat 50. évfordulóját bélyegekkel köszönti. A bélyegeken a főszereplők egy-egy híres mondatai olvashatók: Az Ükhadsereg az első olyan sorozat a szigetországban, amely bélyegeken is visszaköszön. A Radio Times magazin Mainwaring parancsnok "Buta fiú!" felkiáltását a TV történelem 25 legnépszerűbb idézetei között jegyzi: Sajnos ma... Tovább »
 • A magyar légiposta rövid históriája
  true
  A légiposta története Amerikában kezdődött. 1859-ben John Wise Jupiter nevű hőlégballonjával 123 levelet vitt volna a 25 mérföldre lévő Crawfordsville-be. Sajnos a szélviszonyok miatt nem jutott el a faluba. A 19. században leginkább hadicélokra használták ezt a kommunikációs formát. 1870-ben például az orosz megszállás alatt a párizsiak léggömbökkel és postagalambokkal tartották... Tovább »
 • Posta 4.000 méter felett
  true
  Kopár hegyek, elhagyatott hágók, kacskaringós folyók szelte tájakon is van élet. A Himalája mellett, a Spiti völgyben található Hikkim, a világ legmagasabban lévő lakott települése, 4.400 méteres magasságban, és még postája is van! A pici posta a környező falvak kapcsolata is egyben a külvilággal. A hikkimi posta 4-5 falut lát el, az... Tovább »
 • Legyen a Megyeri híd a legszebb!
  true
  Az Európai Postaüzemeltetők Egyesületének (PostEurop) tagjai évente bocsátanak ki azonos témában bélyeget, amivel a tagországok azonos értékeit és a filatélia fontosságát is bemutatják. A tagországok 2018-ra a hidak témakört választották. A hidak funkcionalitásuk mellett mindig az összeköttetés és a kapcsolatok szimbólumai. Sok híd kiemelkedő építészeti megoldás, látványukkal a táj lenyűgöző részei.... Tovább »
 • Ezt a bélyeget nyugodtan megnyalhatod!
  true
  Az amerikai posta hamarosan jeges, színes jégkrém bélyegeket bocsát ki. A nyári édességek széles választéka megtalálható a bélyegeken, amelyeket Margaret Berg álmodott meg akvarell technikával. Ha megkaparod a bélyegeket, akkor édes nyári illatokat fogsz érezni! Az aroma a kiwi, görögdinnye, áfonya, eper, csoki, gyömbérsör és a kóla illatát idézi fel. Kiváló... Tovább »
 • Üzenj te is lemezborítóval!
  true
  Korábbi blogbejegyzésünkből megismerhetted, hogy mi az a mail art. Ha szívesen gyűjtenél inspirációt az első alkotásodhoz, menj a Postamúzeumba!     Miket láthatsz? Bélyegekkel teljesen beborított, lemezborítóból hajtogatott, fényképekkel, grafikákkal, tollal és viaszpecséttel díszített borítékok, színesre pingált vágódeszka és fiókoldal, maratott üveglap, bőr tokból kikandikáló postakürt, tejesdobozokból készült csomag – mindezek postán továbbított valódi... Tovább »
 • Te is megrendelheted Meghan Markle-t és Harry herceget!
  true
  A Royal Mail, Nagy Britannia postája a napokban bocsátja ki Harry herceg és Meghan Markle szombati esküvőjét üdvözlő bélyeget.A bélyegíveken egy-egy képet láthatunk, amelyek a jegyesfotózáson készültek. A jegyesfotókat Alexi Lubomirski, new yorki fotós készítette 2017 decemberében. Vélhetően a szombati esküvőt követően is ilyen szép portrékat láthatunk majd, hiszen az esküvőn... Tovább »
 • Mail art avagy borítékművészet
  true
  A Mail art művészek által elindított kezdeményezés, amelynek célja, hogy az művészi alkotásaik ne csak a múzeumokig jussanak el. A művészi borítékok több napig készülnek, a befejezett verziókon találhatunk hímzéseket, festéseket vagy akár rajzokat is. Regisztráció után bárki küldhet és fogadhat ilyen alkotásokat. Ez a fajta művészet gyorsan bekebelezte a... Tovább »
 • Ötmillió forintos magyar bélyegritkaság
  true
  A magyar bélyegtörténelem az 1867. június 1-jén megjelent, Ferenc Józsefet ábrázoló bélyeget tekinti az első magyar kibocsátású bélyegnek. Akkor is, ha annak nyomtatása még Bécsben történt. Ugyanakkor a hazai bélyegnyomtatásra sem kellett sokáig várni, a szintén Ferenc Józsefet ábrázoló 1871. május 1-jén kibocsátott bélyeg  már a budai Állami Nyomdában készült. Mit tippelsz, mennyiért... Tovább »

További nézegetni valót talál a Magyar Posta Youtube-csatornáján…  …és a Magyar Posta Facebook-oldalán

BÖNGÉSSZEN TOVÁBB...

Így készül a magyar bélyeg (2007) Csegezi Tamásné, a Magyar Posta filatéliai igazgatója beszél pályafutásáról, a magyar bélyegek tervezésének, készítésének folyamatáról, és a magyar bé...
Postakocsi – régen és ma, ugyanazzal a slágerrel Milyen volt a postakocsi régen, amikor lovak húzták, és a postai küldemények mellett utasokat is szállított? És milyen egy mai postakocsi?  Ezt érzéke...
Postásokról szóló versek A postás kézbesítőkről sok vers született az idők folyamán. Arany Jánostól Baranyi Ferencen át Varró Dánielig sokan megénekelték a postásokat. Összegy...
Miről mesélnek a bélyegek? Budapest, 2013. szeptember 17. - A Rádió Orient vendége volt ezen a napon Csegezi Tamásné, a Magyar Posta bélyegszakértője, aki mesélt a postai papírc...
Hát ez vicces…! Nézzen meg néhány vicces videót, ami többé-kevésbé kapcsolódik a postához...! Táviratfeladás (Kabaréjelenet Gálvölgyi Jánossal) "Anya, itt a posta...