Állandó kiállításunk Szentesen

Dél-alföldi postatörténeti kiállítás

Helyszín: Szentes 1. sz. Posta. 6601 Szentes, Kossuth u. 3. A kiállítás megtekinthető a 63/314-366 telefonszámon történő előzetes bejelentkezéssel a posta nyitva tartása alatt: H-P. 8-16-ig, szombaton csak csoportoknak, 8-12-ig.

A posta örök – és örökké változik. A ma postája holnapra emlék lesz. A tegnap postája már ma is az, a tegnapelőtt postájára pedig sokan már nem is emlékeznek.”
(idézet a kiállítás emlékkönyvéből)

A kiállítást néhány postás dolgozó alapozta meg több évtizedes gyűjtőmunkával. A 2003-ban létrehozott közös gyűjtemény gyarapításához sok aktív és nyugdíjas postás ajánlotta fel személyes dokumentumait, tárgyait, emlékeit, így a kiállítás ma már több teremből áll.

A kiállítást bemutató rádió- és TV-riportok

Verók István kiállításvezető ismertetője (2008)

 

A Szentes TV videoriporja (2015)

Teremről teremre haladva

Állandó kiállításunk ma már hat kisebb-nagyobb teremben és az azokat összekötő folyosón látható. Az alábbiakban sorra haladva nyújtunk némi ízelítőt az állandó kiállítás látnivalóiból.

Termeket összekötő folyosók

Kezdjük a bejárattal és a kiállítási termeket összekötő folyosón látható érdekességekkel! Előbb néhány fotót tekinthet meg, ha az alábbi kis képek valamelyikére kattint, majd kattintgatva végignézi képgalériát.

Ha többet szeretne tudni, kattintson a részletes ismertető linkjére, és olvassa el a kiállítótermeket összekötő folyosókról szóló tárlatvezető lapunkat!

Részletes ismertető:

Folyosók és előtér


1. terem (Emlékszoba)

Az első terem egyik látványossága egy múlt századbeli kisposta belső berendezése és felszerelése a korabeli postáskisasszonnyal és kerékpáros kézbesítővel. A falakon a dél-alföldi régió területén egykoron szolgálatot teljesítő postamesterek és postakiadók fényképei 1896-ból és az 1900-as évek első feléből. A távközlés múltja iránt érdeklődők láthatnak itt egy múlt században készült kézi távbeszélőközpontot, ami ma is működőképes, a kiállítás termeit összekötő régi telefonokkal ki is próbálható. A gyűjteményben 1867-től, a Magyar Posta önálló nemzeti közintézménnyé válásától hiánytalanul megtalálhatók a “M. kir. Postai és Távírdai Rendeletek Tára” című hivatalos kiadvány bekötött példányai. A terem egyik sarka a Szegedi Postaigazgatóságnak állít emléket. Az igazgatóság 1920-tól megszűnéséig, 2003 végéig irányította a dél-alföldi régió postáinak munkáját.

Részletes ismertető:

1-es terem (Emlékszoba)


2. terem: Magyar Királyi Posta

A második teremben egy hatalmas tablón képek láthatók a Magyar Királyi Posta létrejöttéről és működéséről 1867-től 1945-ig. Az egyik vitrinsor az 1848-49-es Kossuth-bankótól a jelen korig vezeti végig a látogatót a magyar bankjegykiadás történetén. A sarokban egy régi telefonfülke látható a hozzá tartozó telefonnal (ami össze van kötve az első szobában lévő telefonközponttal). A másik sarokban az egykori vasúti mozgópostások használati tárgyait csodálhatjuk meg. A terem harmadik sarkában Szentes város postatörténetével kapcsolatos dokumentumok és a jelenlegi posta makettje található. A falakon régi postás zászlókat vehet szemügyre a látogató.

Részletes ismertető:

2-es terem (Magyar Királyi Posta)


3. terem: Szocialista posta

A harmadik teremben a Magyar Posta 1945-1990 közötti időszakából származó emlékek tekinthetők meg: korabeli táviratlapok, két működőképes telex-gép (egymással összekapcsolva), mechanikus bélyegautomata, szocialista brigádnaplók, zászlók, oklevelek. A kiállítás egy része emléket állít a postai szakoktatásnak: egykori postai szakiskolások egyensapkái, iskolai emléklapok, évkönyvek, tankönyvek, bizonyítványok láthatók a vitrinekben. Kiállítási bábukon a félmúlt és a közelmúlt, valamint a jelen kor postás egyenruhái köszönnek vissza.

Részletes ismertető:

3-as terem (szocialista posta)


4. terem: képeslapok és bélyegek

A negyedik teremben képeslapkiállítás kapott helyet a XX. század elejétől a közelmúltig. Középen egy régi postai írópulton budapesti és szentesi képeslapok láthatók. A kiállításnak ez a része bélyegek, elsőnapi borítékok és alkalmi levelezőlapok bemutatásával egészült ki, és ugyanitt csodálhatják meg a látogatók Kass János grafikusművész bélyegterveinek és bélyegeinek egy részét.

Részletes ismertető:

4-es terem (képeslap, bélyeg, Kass János)


5. terem: Távközlés, műsorszórás

1990-ig a távközlés és a műsorszórás is a posta feladata volt). Az ötödik teremben távközlési-, híradástechnikai eszközöket láthatunk. Megcsodálhatjuk a XX. század közepének és második felének telefonkészülékeit, jellegzetes néprádióit, telepes és katódcsöves vevőkészülékeit, az első magyar gyártmányú televíziókat. Működőképes állapotban vannak a kiállított lyukszalagos telexgépek. Ugyanebben a teremben alakítottak ki a kiállítás rendezői egy emléksarkot Katona Imre amatőr festőművész tiszteletére, aki civilben postaműszerész volt Szentesen.

Részletes ismertető:

5-ös terem (távközlés-műsorszórás)


6. terem: Postás sport- és egyéb relikviák

A hatodik teremben postás sporttörténeti emlékek, egyéni adományozóktól származó különféle gyűjtemények kiemelkedő darabjai és a vajdasági, szabadkai postásoktól kapott emléktárgyak láthatók.

Részletes ismertető:

6-os terem (postás sport és egyéb relikviák)


7. Minikiállítás: Mobiltelefon-“történelem”

A termeket összekötő folyosó végén Labát László mobiltelefon-történeti gyűjteménye látható. A kiállítás bemutatja a viharos gyorsasággal fejlődő mobiltelefon-gyártás főbb típusait márkák és évjárat szerint csoportosítva. Postatörténeti kiállításunkhoz mindez úgy kapcsolódik, hogy volt idő a közelmúltban, amikor a posta mobiltelefonok értékesítésével is foglalkozott, napjainkban pedig valamennyi mobilszolgáltató feltöltőkártyájának föltöltésére nyújt lehetőség a postahelyeken.

Részletes ismertető:

7-es kiállításrész (mobiltelefonok)


Hogyan lehet megtekinteni?

A kiállítás előzetes bejelentkezéssel tekinthető meg
a posta nyitva tartása alatt,
H-P. 8-16-ig, valamint szombaton kizárólag csoportoknak,
előre egyeztetett időpontban, 8-12-ig.

Bejelentkezést a 63/314-366 telefonszámra kérjük!

BÖNGÉSSZEN TOVÁBB...

Rólunk írták az Interneten (linkgyűjtemény) Az évek során sok híradás jelent meg alapítványunkról az Interneten. Ezekből válogattunk, évek szerint csoportosítva.
225 éve nyílt postaállomás Garán Gara, 2011. június 10. - 225 éve, 1786-ban nyitottak postaállomást a Bács-Kiskun megyei Garán. Ebből az alkalomból - a falunapok nyitó rendezvényeként...
Katona Imre életmű-kiállítása Szentesen Szentes, 2005. szeptember 28. - Alapítványunk Katona Imre képzőművészeti hagyatékának gondozóival közösen a festő születésének 75. évfordulója alkalmá...
80 éve megnyílt postáját ünnepelte Balástya Balástya 2014. szeptember 27. - A falunapi program keretében ünnepelték a helyi posta megnyitásának 80. évfordulóját.  TUDÓSÍTÁS A RENDEZVÉNYRŐL Szö...
Tájékoztató a 2011. évi SZJA 1% felajánlások felhasználásáról A Dél-Alföldi Postatörténeti Alapítvány kuratóriuma ezúton is köszönetet mond mindazoknak, akik 2011. évi személyi jövedelemadójuk 1 %-át az alapítván...