Rólunk írták – 225 éves a szentesi posta

szentesinfo.hu, 2012. szeptember 29. – A Szentesi Mozaik tudósítása Szentes 1 posta jubileumi ünnepségéről.

225 éves a szentesi Posta

Forrás: http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2012/9/225.htm

Szentes városában 1787-ben nyílt meg az a postaállomás, melynek születésnapja alkalmából most egy különleges postatörténeti kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők.

2012. szeptember 28-i ünnepélyes megnyitót követően 5 napig (október 1. és 5. között 8-16 óráig) várja látogatóit a tárlat, melynek keretei közt olyan különlegességek láthatóak a nagyközönség számára, mint Gervay Mihály 1867-es egyenruhája, vagy a Kass János Kossuth-díjas grafikusművész által tervezett korabeli bélyegek.

A pénteki ünnepségen a kulturális programok mellett köszöntőt mondott Rácz Tamásné, a Magyar Posta Zrt. kelet-magyarországi területi igazgatója, Szűcs Lajos, a város alpolgármestere, valamint Tóth László, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A Tiszának nemcsak a gazdaság alakulásában, de például abban is komoly szerepe volt, hogy éppen Szentesen jött létre 225 éve az országrész stratégiai fontosságú postaállomása. 1787-ben ugyanis II. József német–római császár, magyar király beutazta az országot, tapasztalatai hatására pedig úgy döntött, hogy a már meglévő postautakat egy szentesivel kell bővíteni, mert ott minden évszakban át lehet kelni a folyón. A városból így már akadálytalanul áramolhattak tovább a küldemények Arad és Nagyvárad felé – áll a korabeli iratokban. Ilyen érdekességekről is szó esett az ünnepségen, amelyet tegnap rendeztek a 225. születésnap tiszteletére.

A város első postamestere Kogler János volt, akit a poszton azonos nevű fia követett. Az ifjabb Kogler később egészen a polgármesteri székig jutott a ranglétrán. Az első postaállomás a Szent Anna utcában működött, de a helye többször változott, mert az a postamesterek személyéhez kötődött. Így az 1800-as évek legvégén a Tóth József utca 2., később, közel 100 éven át a Petőfi utca 8. – olykor még ma is régi posta néven emlegetett – épület adott helyet a szolgáltatásnak. A technika fejlődésével a levélkézbesítés lehetősége később távirdai és telefonszolgáltatással is bővül. A múlt század 50-es éveiben vetődött fel először egy új, modern ingatlan megépítésének a gondolata, de a ma is üzemelő Kossuth utcai épület végül csak 1989-ben nyitotta meg kapuit.

 Szentes, 2012. 09. 29.

http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2012/9/225.htm

BÖNGÉSSZEN TOVÁBB...

Rólunk írták – 100 éves postáját ünnepli Ladánybene az idei falunapon Kis-Kunság online, 2011. július 25. - Beharangozó cikk a Kiskunság Online hírportálon a ladánybenei posta jubileumi ünnepségéről.  Forrás: Kis-kunság...
Rólunk írták az Interneten (linkgyűjtemény) Az évek során sok híradás jelent meg alapítványunkról az Interneten. Ezekből válogattunk, évek szerint csoportosítva.
Rólunk írták – A csorvási posta mesés 150 éve A postás c. újság, 2011. október 15. - A Magyar Posta lapja beszámolt a csorvási posta 150 éves jubileuma alkalmából rendezett ünnepségről és kiállítá...
Rólunk írták – Katona Imre emlékezete Szentesi Élet, 2005. szeptember 23. - A Szentesi Élet cikke Katona Imre életműkiállításáról, melyet születésének 75. évfordulója alkalmából rendeztünk...
Rólunk írták – Postatörténeti és bélyegkiállítás Szegeden Délmagyarország c. napilap, 2010. április 20. - A Csongrád megyei napilap hírt ad az április 18-án a postaigazgatóság épületében nyílt postatörténeti ...